7 октомври 2017-Нюз Фронт.

Съществуват няколко държави в Близкия Изток, които могат да бъдат наречени регионални.

По своите размери, численост на населението и военен потенциал, има 3 страни, които определено изпреварват останалите в близкоизточното пространство.

Турция, лидерът в шиитския свят- Иран и Саудитска Арабия с нейния уахабизъм.

В управляващите кръгове на  Саудитска Арабия от скоро се шири теорията, че ако не настъпят изменения кралството няма да просъществува дълго. Гигантската империя, изтъкана от различни етносии и религиозни течения ( предимно ислямски)  все повече се движи и приближава към геополитическа катастрофа.

Падащите цени на нефта и войната в Йемен изостриха доходите на страната до такава степен, че ръководството се замисля за отказ от догмите на уахабизма и създаването на нова Саудитска Арабия.

 

Не можем да кажем, че законстенелите ислямски радикали от Ер-Рияд много искат някакви промени, но заплахата от краха на икономикта, разпадането на страната и евентуална загуба на властта, ги подтикват към действия.

 

Важен момент е, че военните разходи на Ер-Рияд само нарастват. През 2015 година кралството излезе на трето място в света след САЩ и Китай, а през 2016 остана вече на 4, пускайки на предни позиции Русия.

Предвид това, че Саудитска Арабия поддържа голяма армия, за да държи реномето си, възниква и амбициозния проект «Vision 2030» Саудитска » перестройка».

Планът включва комплекс от мерки за диверсификация на икономиката, и е предложен от 31 годишния

принц Мухамед бин Саламан, като в основата на плана е отказ от износа на нефт.

За това до каква степен е радикален планът, свидетелства факта, че се предвижда строителство на курортни зони с обща площ 34 хиляди кв. км. ( само за да добиете представа за размаха, например Крим е с площ 27 хиляди кв.км.). Курортните зони ще са под особено законодателство, което ще позволява на туристите да пият алкохол и да са по бански. Като у нас. А туристите, Саудитска Арабия смята да привлече от Египет и ОАЕ.

Това е само едната част от плана, но и цялата концепция на «Vision 2030», извиква доста съмнения сред експертите, които се опасяват за бъдещето на кралството изобщо като единна страна.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;