Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално днес преговори с пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия и с партията Зелени за сформиране на управляваща коалиция, предаде ДПА.
Т.нар. ямайска коалиция, наречена така заради партийните цветове на трите партии — черно, жълто и зелено, които отговарят на ямайското знаме, не е била изпробвана на национално равнище.
Германският канцлер говори на събрание на младежката организация на своя Християндемократически съюз (ХДС) в Дрезден. Тя съобщи, че е разговаряла със свободните демократи и зелените, а след това е представила на партията си коалиционно предложение за одобрение, допълни Асошиейтед прес.
Меркел призна, че преговорите ще бъдат трудни, но задачата е да се сформира надеждно правителство.
Консервативният блок на Меркел спечели изборите на 24 септември с 33 процента.
Меркел ще разговаря утре с баварския партньор на партията си — Християнсоциалния съюз, който настоява за годишно ограничение на броя на мигрантите в отговор на наплива от 1 милион души, търсещи убежище през последните две години.
Ямайската коалиция остана единственият вариант за Меркел, след като социалдемократите, които бяха партньор на ХДС в управлявалата досега широка коалиция, обявиха че ще бъдат опозиция след рекордно ниските си изборни резултати от 20,5 на сто.
Според наблюдатели преговорите за ямайската коалиция ще бъдат много трудни заради разногласията на партиите по редица въпроси, включително ограничаването на броя на бежанците, отбелязва ТАСС. /София Ангелова/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;