Зампредседателят на комитета към Държавната дума за СНГ Виктор Водолацкий заяви, че терористите от ИДИЛ са екзекутирали в Сирия руснаците Роман Заболотни и Григорий Цуркан.
Депутатът отбеляза, че след снимането на видеото, което след това беше разпространено в интернет, на мъжете са им дали текст, в който пишело, че пленниците влизат в редовете на ИДИЛ.
«Заставили са ги да направят това, но нито Роман, нито Григорий не са се подчинили на искането», цитира  РИА Новости Водолацки.
Депутатът подчерта, че терористите са убили мъжете, поради отказа им да изпълнят тези искания.
Гибелта на Заболотни е потвърдена от депутата от градската дума на Ростов на Дон Анатолий Коляров, който уточни, че това се е случило на 3 септември.
По-рано СМИ, позовавайки се на контролирани от ИДИЛ източници на информация публикуваха видео, в което са снимани пленените руски военнослужещи.
Министерството на отбраната на Русия заяви, че никакви инциденти, свързани с плен или загуби на военнослужещи от ВС на Русия в провинция Дейр ез-Зор или други райони на Сирия, не е имало.

 

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че в Кремъл са видели съобщенията за това, че уж е взет в плен от терористите в Сирия руски казак, но не е имало потвърждения за това.

Той подчерта, че тази информация ще се провери по всички възможни канали.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;