Ученията «Запад-2017» съответстваха на международните изисквания, те имаха отбранителен характер, каза министърът на отбраната на Русия Шойгу.

Опасенията на западните СМИ за агресивния характер на ученията «Запад-2017» не се оправдаха, те имаха изключително и само отбранителен характер, това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на съвещанието в петък.

«Западните средства за масова информация плашеха хората с невероятни сценарии относно ученията. Стигна се дотам, че някои официални лица, включително и отделни лидери на държави, наричаха ученията прелюдия към завземане на чужди територии», заяви Шойгу.

«Цялата тази лъжа беше разобличена веднага след завършване на ученията, които имаха само отбранителен характер», подчерта министърът..

Той отбеляза, че подготовката към съвместното стратегическо руско-белоруско учение е преминало в условията на «безпрецедентен информационен натиск».

 

«Практически действията на частите бяха насочени към локализиране на терористичната заплаха, борбата с бандитските формирования и диверсионните групи, към отбраната на важни обекти», каза Шойгу.

Той добави, че учението «Запад-2017» е било проведено в съответствие с ангажиментите от Виенския документ от 2011 година.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;