Колкото повече сирийската войска с подкрепата на руските ВКС се движи на изток в страната, унищожавайки терористите от ИДИЛ в провинция Дейр ез-Зор, толкова по-проблемно става присъствието в тила на сирийските сили на военната база на САЩ в Ет-Танф.
Това заявиха от Министерството на отбраната на Русия.
«Незаконното разполагане през април 2017 г. на тази военна база на САЩ на сирийско-йорданската граница публично бе оправдано с «необходимостта от провеждането на операции срещу ИДИЛ».
Но за половин година от съществуването на тази база американците не са извършили нито една операция срещу ИДИЛ», се казва в съобщението на официалния представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.
Според него, представителите на Пентагона нееднократно са заявявали, че «намиращите се там под прикритие тактическа авиация и РСЗО инструктори на САЩ, Великобритания и Норвегия се занимават с подготовката на бойци за Новата сирийска армия».

«Всъщност Ет-Танф се превърна в 100-километрова «черна дупка» на сирийско-йорданската държавна граница».

А вместо Нова сирийска армия, като дяволи от табакера оттам излизат мобилни групи на ИДИЛ и извършват диверсионно-терористични набези срещу сирийските войски и мирното население», отбеляза Конашенков.

По-рано Министерството на отбраната на Русия отговори на американския журналист Майкъл Бом за ролята на САЩ в освобождаването на територии на Сирия от терористичната организация ИДИЛ.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;