Министерството на отбраната на Русия сподели за плановете си да бъде създаден самолет за радиолокационнен контрол А-100.

Заместник министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов заяви, че най-новият самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-100 «Премиер», разработен от специалистите от Таганрогския авиационен научно-технически комплекс «Г.М. Бериев», ще се вдигне във въздуха до края на 2017 година.

«Днес можем да потвърдим, че не виждаме сериозни трудности, които биха ни попречили да вдигнем във въздуха самолета тази година», отбеляза Борисов в рамките на визитата си в предприятието.

Според плана за разработка на въздушния съд, доставките на А-100 в руската войска ще започнат през 2020 година, веднага след завършване на всички етапи от държавните изпитания.

Припомняме, че самолетът за далечно радиолокационно откриване и управление А-100 «Премиер» е разработен на базата на Ил-76МД-90А.

Той е предназначен за откриване и съпровождане на въздушни обекти, а също за управление на изтребители и ударната авиация при установяване на целите.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;