Военните от страните от Запада подозират Русия в опит да хакте личните смартфони на около 4 хиляди военнослужещи от НАТО, дислоцирани тази година в Полша и в държавите от Балтика.

Целта на подобна диверсия било извличане на полезна информация от устройствата, оценка на числеността на войските, а също сплашване на войниците и офицерите.

Това твърди вестник  The Wall Street Journal.

Според сведения на изданието, командването на Въоръжените сили на САЩ и другите страни от Запада са убедени, че зад тази кампания стои Москва.

За това свидетелствало високото ниво на координация на хакерите и съвършенството на използваните средства, например, безпилотни летателни апарати за разузнаване, натъпкани с електроника.

Вестникът дава за пример думите на подполковника от ВС на САЩ Кристъфър Льорьо, който през юли поел командването на база на НАТО в Полша.

Веднъж, връщайки се от стрелби, подполковникът открил, че неговият личен iPhone бил подложен на хакерска атака.

Неизвестен хакер му изпратил лъжливо съобщение за кражба на смартфона с цел да получи паролата за втората линия на защита на устройството.

Според Льорьо, опитът бил осъществен от руски IP-адрес.

«Там имаше малка карта на  Apple, в центъра на която беше Москва. Посланието гласеше, че някой се опитва да получи достъп до вашия  iPhone», — добави подполковникът.

Той твърди още, че хакери чрез неговия смартфон са проследявали движението на отряда му.

Изданието пише, че са се обърнали към Министерството на отбраната на Русия, което не е отговорило на молбата да коментира публикацията.

Западът често обвинява Русия в извършването на хакерски атаки, но Москва категорично отхвърля тези обвинения.

Военнослужещите от НАТО в момента са дислоцирани в севороизточна Полша в състава на сформирания за укрепване на източния фланг на алианса многонационалния батальон в Ожише и Бемов Писк на брой около хиляда войници и офицери.

Освен това, в страната в рамките на операцията «Атлантическа решимост»  (Atlantic Resolve) е разположена американска танкова бригада на брой около 3 хиляди военнослужещи.

Те разполагат с няколко стотин единици техника, включително танкове «Абрамс».

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;