Гръцкият външен министър Никос Кодзиас определи като полезна за всички страни продължаващата втори ден в Солун среща на негови колеги от България, Албания и Македония, съобщава изданието «Нафтемборики».
Освен водещите дипломати на четирите страни, в Солун днес ще се срещнат и министрите на вътрешните работи и на енергетиката.
Откривайки срещата, Никос Кодзиас каза, че на нея се разискват идеи и бъдещи планове за развитие, като в тези рамки основен елемент от политиката на Гърция е насочен към създаване на значителни взаимодействия и партньорства в целия регион.
Според първия дипломат на Гърция на снощната вечеря министрите от четирите балкански страни са провели много интересна дискуция за ситуацията в района и неговото бъдеще в контекста на европейската перспектива и членство на някои страни от Западните Балкани като Албания и Македония.
На нея те са разисквали и въпроси, свързани със следващата трета поред такава министерска среща с участието на четирите държави.
Днешният дневен ред на срещата включва още дискусии по въпроси на сигурността на гражданите и трансграничното сътрудничество, както и сътрудничество в борбата с пожарите и в енергетиката.
Никос Кодзиас окачествил енергийното сътрудничество като особено важно, тъй като, по думите му, този регион е дестинация за нови газопроводи.
Четиристранният формат на срещата в Солун се провежда за втори пореден път. Инициативата е на министъра на външните работи на Гърция. Първата среща бе също в Солун през април миналата година, БТА

Тагове: ; ; ; ;