Лидерът «Джебхат ан-Нусры»* Абу Мухамед ал-Джуляни изпадна в кома след удар на руската авиация, съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

Минобороны опубликовало видео авиаударов по Джебхат-ан-Нусре* в Идлибе
Според него, критичното състояние на главата на терористите е предизвикало объркване сред терористите в цялата провинция Идлиб.
Конашенков разказа и други подробности около проведената операция.
Руското командване в Сирия по различни канали е получило потвърждение за спешно събиране на полевите командири на «източния сектор» на «ан-Нусра».
След това Су-34 е нанесъл точен удар.
Били са унищожени 49 терористи, в това число седем полеви командири: Мусаб ал-Хусейн, Абу Тураб ад-Дагестани, Абдурахман ал-Мухаджир, Абу Ахмад ал-Джазрави и други.
Освен това, авиацията е ликвидирала най-крупния арсенал на «ан-Нусра» в района на населеното място
 Абу-ед-Духур.
Терористите са пазили там над хиляда тона боеприпаси за реактивна и друга артилерия.
Според Конашенков, руското военно разузнаване дълго време е проучвало системата на логистика по прехвърляне на терористите към опорните пунктове и към позициите на джихадистите.
Самолеты ВКС РФ на авиабазе Хмеймим в Сирии. Архивное фото
«Складът с боеприпаси е бил унищожен от специален авиационен боеприпас с голяма мощност, предназначен за поражение на прикрити обекти», добави той.

Пожарът, предизвикан от детонацията на боеприпасите, е продължил няколко часа.

По-рано Министерството на отбраната на Русия заяви, че продължаващите в продължение на последната седмица опити за  настъпление на «ан-Нусра» и ИДИЛ в западната и източната част на Сирия са завършили с провал.

С помощта на ВКС прехвърлянето на бойци в провинциите Идлиб и Дейр ез-Зор е било успешно прекратено.

Терористите са понесли най-сериозни загуби за последните месеци.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;