5 октомври 2017-Нюз Фронт.

 

Преди 17 години Сърбия е една от първите, които преживява сценарият на цветните революции.

От тогава насам, такива сценарии наблюдаваме в различни държави по света.

След 17 години с примера на Сърбия можем да разгледаме какви са последствията от цветните революции- за географските ширини на Балканите и последствията за Сърбия това са и териториални загуби-Черна Гора и излазът на море, и спорния въпрос за Косово и Метохия.

 

 

 

През 2000 в Мала Югославия се случиха събития, които днес се можем да оценим като първата в световната история » Цветна революция».

Припомняме, че Мала Югославия наричат Съюзната Република Югославия( СРЮ), създадена след разпада на СРФЮ през 1992 на основата на Сърбия и Черна Гора.

По време на изборите за президент в СРЮ през септември 2000-та никой от кандидатите не успява да събере абсолютно болшинство на гласовете. По тази причина Слободан Милошевич ( тогавашния ръководител), иска провеждането на 2 тур съгласно законодателството на страната…и в в отговор на това, страната пламва от протести…

 

 

 

 

На 5 октомври 2000 година стотици хиляди протестиращи се събират в столицата на СРЮ- Белград, и превземат сградата на югославския парламент и телевизията. В уличните сблъсъци се използва и огнестрелно оръжие. Като резултат, в ечерта на 6 октомври Слобадан Милошевоч подава оставка. През 2001 е арестуван по обвинение за надвишаване на длъжностните си правомощия и корупция, а след това е тайно предаден на Хагския трибунал ( по инициатива на премиера на Сърбия и лидера на сръбската » Демократична парти» Зоран Джинджич. Процеса по делото така и не приключва- на 11 март 2006 година, Свободан Милошевич неочаквано умира.

 

 

Цветната революция донасе на Сърбия повече зло от агресията на НАТО и санкциите взети заедно- това заявил в интервю за колегите ни от сръбската редакция News Front, бившия външен министър на Югославия  Йованович миналата година.

Нека си припомним това интервю.

» НАТО са виновни в убийствата на хиляди в Сърбия, сред тях, стотици деца. Две трети от убитите — цивилни граждани, невоенни. НАТО са виновни в материалните щети  и разорението на страната…

А превратът извършен на 5 октомври, надмина с последствията си дори причиненото от НАТО»- коментира бившия външен министър на Югославия.

 

17 години по-късно…огледайте се..тук, на Балканите при нас, по другите страни…ако забележите сходни признаци и ситуации..знайте, някой изпълнява поредния сценарий на цветна революция..на 5 октомври беше първият тест-драйв…но «онези, които пишат цветните революции», не спират до тук.

 

С пожелание да пазим България!

 

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;