Оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството, коментира пред журналисти президентът Румен Радев.
Както виждате, премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват, каза държавният глава, попитан все още ли смята, че ГЕРБ води битка срещу него след тона, който е бил чут днес от премиера Бойко Борисов. Трябва да е ясно едно — не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите — които и да са те, подчерта държавният глава. По думите му оставките на депутати, кметове, общински съветници са авариен изход, който доскоро е потушавал проблемите, но този изход вече не работи.
Трябва дълбоко, сериозно разследване, и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите, заяви президентът Радев. Освен това, смята той, в цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, а по-скоро се използва като трибунал срещу президента, което е недопустимо. Аз вече казах как виждам нещата, какви са моите условия, посочи Радев, попитан възможно ли е все пак да се успокои напрежението между него и управляващите.
Президентът Радев съобщи в отговор на въпрос, че днес е върнал предложението за кандидатурата на Георги Чолаков за председател на ВАС на новия Висш съдебен съвет, който, по думите му, е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото, допълни президентът. На уточняващ въпрос дали това е чл.129 от конституцията, президентът отговори утвърдително и добави, че има такова право. Има и съответно законови процедури, които казват детайлно как трябва да бъде извършен този избор, каза държавният глава.
Президентът беше попитан и за коментар на думи на посланика на САЩ, който казал в телевизионно интервю, че българският кабинет трябва да внимава с избора на изтребител. Не приемам посланици да се бъркат в работата на българските институции. Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат, каза държавният глава, БТА

Тагове: ; ; ;