Приходите на терористичната групировка «Ислямска държава» от продажба на петрол са намалели с 90 процента през последните две години, предаде ТАСС, като цитира в. «Ю Ес Ей тудей».
Според източници от предвожданата от САЩ коалиция, която води борба с ИД, групировката сега печели по-малко от 4 милиона долара на месец от продажба на петрол в сравнение с 50 милиона долара, които е получавала по-рано.
Сред причините за намаляване на приходите са значителното съкращаване на контролираната от джихадистите територия и въздушните удари по инфраструктурни обекти, свързани с добива и преработката на петрол, както и по автоцистерни.
Откакто през 2015 г. коалицията е започнала да нанася такива удари, са били унищожени над 2500 цистерни и редица нефтопреработвателни предприятия.
Печалбата от продажба на петрол е осигурявала почти половината от всички приходи на групировката. Другата половина е идвала главно от ограбване на банки и събиране на данъци от населението на завзетите територии. Според някои оценки екстремистите са ограбили от банки около 500 милиона долара.
Загубата на територии и намаляването на приходите принуждава групировката да се откаже от мечтата си за ислямски халифат.
«Ние внимателно следим в какво се превръща «Ислямска държава», каза американският съветник в Ирак полковник Пат Уърк. «За терористите това е голям провал: те искат да създадат своя държава, но не могат», заяви той, БТА

Тагове: ; ; ; ;