2 Октомври 2017-Нюз Фронт.

Президентът на Сърбия Александър Вучич свика на спешно заседание премиера на страната, членовете на Правителството и структурите за сигурност за консултации, предадоха белградски медии.

 

 

Спешното свикване за консултации стана необходимо след заявление на Европейската комисия, в което «кървавият» референдум за независимост на Каталуния, беше сравнен цинично със ситуацията в спорния сръбски край Косово и Метохия.

От ЕК заявиха още, че каталунския референдум признат за неконституционен не може да се сравни със ситуацията, тъй като Испания се явява член на ЕС.

Но защо изведнъж намесват чувствителната тема за » Косово» не може да не ни направи впечатление.

 

» Когато става въпрос за признаването на Косово, говорим за специфичен контекст. Позицията е приета според различни декларации, резолюции на ООН, от страна на международната общественост. Много специфичен контекст, с много специфични причини», — заяви официалният представител  Маргаритис Схинас, без да уточнава в какво точно е изразена «спецификата».

 

 

Провокативното европейско заявление получи веднага реакцията на Сърбия.

Припомняме, че след бомбардировките на НАТО през 1999 година над Юголславия, които бяха извършени пред очите на целия свят, без реакция от ООН, Косово и Метохия бяха откъснати, не без помощта на Запада.

Според Констотуцията на Сърбия, Косово и Метохия се явяват автономни области.

През 2008  година обаче, лидерите на албанците провъзгласиха  » република Косово», която до сега не е напълно призната държава.

Първите страни признали независимостта на Косово са САЩ и Франция- по тази причнина много често квазидържавата е наричана «АмериКосово» .

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;