2 Октомври 2017-Нюз Фронт.

Темата по спорното » Косово» се реанимира на Балканите и се създава впечатлението, че новото й повдигане е съвсем тенденциозно.

За разлика от правителството и президента на Сърбия, представителите на централните институти на самопровъзгласеното Косово не са се подготвили за удължаването на диалога с Белград.

Според опасенията на местни анализатори, ръководството на Косово » ще се съгласи на всички компромиси».

 

 

» Сърбия ще започне през този месец «вътрешен диалог» за Косово, а правителството и администрацията на президента в Белград заявиха за формирането на обща работна група, която ще се занимава с този въпрос.

В същото време новото правителство в Прищина, както и администрацията на президента, заявиха само, че смятат да започнат нова фаза на диалога, но утвърждаването на платформата тепърва предстои»,- предаде сръбската телевизия  РТС цитати от статия на изданието  «Коха диторе»- Прищина.

 

Политическите експерти от Косово смятат, че към Прищина могат да бъдат предявени много големи компромиси с които да се съгласи в новия етап на диалога с Белград.

Така смята и политологът Бехлюл Бечай  » ако диалогът продължи да се води в същия състав, по същия модел и оглавяван от Хашим Тачи.

 

Косовските политици активно призовават САЩ да се включи в процеса по продължаване на диалога за нормализиране на отношенията с Белград.

Външният министър на непризнатата Република Косово, заяви, че » е немислимо достигането на окончателно съглашение между Косово и Сърбия без директното участие на САЩ.

 

 

 

Тази позиция подкрепя американския експерт Дейвид Филипс от Института по човешките права към Университетът в Колумбия, който смята, че диалогът между Прищина и Белград трябва да » приключи с признаването на Косово от страна на Сърбия».

Според него, САЩ трябва да се присъединят към диалога в Брюксел, защото без тяхното участие процеса би могъл да се провали. Пропускайки важния момент, че   без тяхното участие нямаше да има бомбардировки над Югославия  и Косово нямаше да бъде откъснато днес.

 

Американския експерт не спира до тук и заявява:

» Ако САЩ не запълнят това пространство в региона на Балканите, руската политика на неоимперализма, или неоосманската политика на Турция ще се опитат да заемат тази ниша«- признавайки неволно, апетитите на САЩ към Балканите.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;