Повече от 460 души са били ранени днес в безредиците в Каталуния, заяви кметицата на Барселона Ада Колау, цитирана от Ройтерс.
Полицаи за борба с безредиците влязоха в сблъсъци с хора, събрали се, за да участват в забранения от централните испански власти референдум за независимост на областта.
«Като кмет на Барселона настоявам незабавно да бъдат прекратени атаките на полицията срещу беззащитното население», се казва в изявление на Ада Колау.
В друго комюнике каталунските здравни служби съобщиха, че са пострадали 465 души, като двама са в сериозно състояние в болница. Франс прес уточнява, цитирайки говорител на каталунските здравни служби, че 465 души са получили медицинска помощ, а 92 са били ранени, от тях двама — тежко. Мъж е получил инфаркт след намеса на полицията в Лерида, на 150 километра от Барселона.
Испанската полиция е задържала днес в Каталуния трима души, включително едно непълнолетно момиче, за неподчинение на представители на властта. Данните са на испанското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс и ТАСС.
По-рано бе съобщено за един задържан.
Увеличава се и броят на пострадалите полицаи — по последна информация те са 12.
Към 17 ч. (18 ч. българско време) испанската полиция е затворила 92 избирателни секции в Каталуния, съобщи вътрешното министерство, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;