Европейската комисия призова днес за бързо преминаване към диалог между властите в Каталуния и в Мадрид.
Съгласно испанската конституция вчерашното гласуване в Каталуния бе незаконно, се посочва в изявление на комисията, прочетено от говорител на институцията. За ЕК това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде решен по силата на конституцията, добави говорителят.
Сегашният състав на ЕК, както и предишният, вече се произнесоха, че ако бъде свикан референдум, съобразен с конституцията, това ще означава, че напускащият държавата регион ще напусне и ЕС. Извън правния поглед, ЕК вярва, че е време за единство и стабилност, не за разделение.
Призоваваме всички бързо да преминат от противопоставяне към диалог. Насилието никога не може да бъде средство в политиката. Вярваме във възможностите на премиера Мариано Рахой да се справи при пълно спазване на конституцията и основните права на гражданите, допълни говорителят. Той уточни в отговор на въпрос, че по-късно днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще разговаря по телефона с Рахой.
Попитан по повод настояването на евродепутати от различни политически групи срещу Мадрид да бъде задействана процедурата по чл. 7 от договора за ЕС — отнемане правото на глас в Съвета — говорителят отговори, че ЕК е готова да участва в подобен разговор в Европейския парламент. Той уточни, че това следва от подчинеността на комисията на евродепутатите.
Засега ЕК няма роля в двустранния диалог между властите в Каталуния и Мадрид, посочи говорителят в отговор на въпрос дали комисията ще стане посредник в този случай. Той настоя, че въпросът с референдума за независимостта на Косово не може да бъде сравняван с каталунския референдум заради «специфичния контекст». По неговите думи в случая с Косово е имало становища на ООН, на Съвета на ЕС, на международната общност.
Не мога да говоря за неща, които не мога да докажа, заяви говорителят в отговор на въпрос дали ЕК знае за руска намеса покрай каталунския референдум. Много лоши неща бяха направени, някои от нас бяха ударени от тролове и ботове, но можем само да предполагаме (кой стои зад тези действия), допълни говорителят на комисията.
Днешните изявления бяха първата реакция по същество от страна на ЕК по повод събитията в Испания. До днес ЕК избягваше отговори на тези въпроси, но на днешната пресконференция темата бе осъждана в продължение на близо час. Досега ЕК повтаряше единствено позицията, известна от комисията под председателството на Жозе Барозу, че въпросът за Каталуния е вътрешен за Испания, както и че ако автономната област напусне испанската държава, тя ще напусне и ЕС, и ще трябва отново да кандидатства да бъде приета в Общността, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;