2 Октомври 2017- Нюз Фронт.

Дългоочакваните руски Миг-29 пристигнаха в Сърбия на военното летище » Байтаница» .

Част от самолетите се доставят на части, първият Ан-124 беше доставен в 18:10 местно време.

Очаква се Белград да получи 6  самолета МиГ -29, безплатно с последващи ремонти, в които руски специалисти ще помагат на сръбските им колеги.

 

 

 

Споразумението за получаването на МиГовете беше постигнато още в края на 2016 година, и от тогава в медийното пространство се появяват различни съобщения за предполагаемата дата на доставка. 

Според думите на военните експерти от Русия и Сърбия, изпълняването на договореностите не е било възможно по-бързо поради технически причини, и заради редица адмистративни процедури в Русия.

 

Нееднократно бяха изказвани опасения заради натискът към Сърбия от страна на НАТО и съседни държави, влизащи в алианса.

В частност, на фона на разговорите за доставки на руски МиГ-ове, Хърватия например, активизира военното сътрудничество и покупка на оръжия от Германия и САЩ.

 

Доставката на шесте изтебителя МиГ-29 от Русия в рамките на военно-техническата помощ за Сърбия може да предизвика външнополитически натиск към Белград, заяви днес на прес-конференция президентът  на страната Александър Вучич.

Въпреки това, Сърбия не смята да спира усилването на отбранителната си способност, в това число, в сферата на на ВВс и ПВО, добави още сръбския президент.

 

» Ние ще пазим защотаваме нашата свобода и независимост», подчерта още сръбския президент.

 

И въпреки всичко, първите доставки на руските МиГ-ове са факт, и сега това е тема номер едно в Сърбия и региона.

 

» Сърбия се нуждае от руските МиГ-ове, но това не значи, че се готвим за война»,- коментира получените доставки вице-премиера на Сърбия 
 Зорана Михайлович. 

 

Тържества по повод получаването на МиГовете на военното летище » Батайница» не се планират, а също и пристигане на лидерите на страните, представители на посолството на Русия в Сърбия и други официални лица,

Ан-124 ще бъдат посрещнати от няколко офицера от армията на Сърбия и авиационни техници.

Планира се самолетите да бъдат представени на 20 октомври пред широката общественост, когато се отбелязва Денят на освобождаването на Белград.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;