Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пристигна на посещение в Китай, съобщи Асошиейтед прес. Разговорите му с китайските ръководители ще бъдат посветени главно на два въпроса — търговските отношения между Пекин и Северна Корея и подготовката на посещението в Китай на американския президент Доналд Тръмп, предвидено за ноември.
Днес се очаква Тилърсън да се срещне с висши китайски представители — с члена на Държавния съвет (правителството) Ян Цзечъ, отговарящ за външната политика, външния министър Ван И и президента Си Цзинпин.
Вчера говорител на китайското външно министерство каза, че по време на визитата на Тилърсън ще бъдат обсъждани въпроси, свързани с подобряването на двустранните отношения, посещението на Тръмп, международни и регионални въпроси.
САЩ разчитат Китай да окаже икономически натиск върху Пхенян, за да го накара да се откаже от ядрената си и ракетна програма. В последните месеци администрацията на Тръмп публично обвини Китай — главния съюзник на Северна Корея, че не прави достатъчно, за да убеди съседа си да се откаже от ядрените си амбиции, отбелязва Франс прес. Но напоследък тонът на Вашингтон се смекчи, след като Пекин одобри и започна да прилага новите санкции срещу Пхенян, гласувани от Съвета за сигурност на ООН, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;