Военный эксперт рассказал, почему в Сирии погибают старшие офицеры России
Както заяви руският военен експерт, гибелта на руския генерал в Сирия — това е закономерна случайност.
Руският генерал-лейтенант Валерий Асапов загина на 24 септември в Сирия по време на минометен обстрел на терористичната организация ИДИЛ.
Асапов се е намирал в командния пункт в района на град Дейр ез-Зор, където е бил старши сред военните съветници от Русия.
Главният редактор на списание «Арсенал Отечества» Виктор Мураховски сподели, защо сред руските загуби в Сирия голяма част от загиналите са от старши офицерския състав.
 «Русия има военни групи военни съветници към съединенията на сирийските въоръжени сили.
Повече от ясно е, че групите съветниците са представени от старши офицери и генерали, защото мащабът е такъв: дивизия, корпус, бригада.
Руските офицери помагат на сирийските офицери със своя опит.
Например, Валерий Асапов имаше опит в командването на 18-та артилерийска дивизия, която бе разположена на Курилите, в 68-и армейски корпус на Сахалин и т.н.», поясни военният експерт.
Според Мураховски, терористите са добре снабдени, затова по време на бойните действия никой не е застрахован от гибел.
«Разбира се, гибелта на Валерий Асапов — това е случайност. В периода на интензивни бойни действия никой не е застрахован.
Противникът е достатъчно подготвен и снабден с артилерийски средства.
Те имат миномети, реактивни системи за залпов огън от различен вид, а това означава, че техните обстрели достигат до няколко километра по линията на непосредственото съприкосновение», поясни Мураховский.
Според данните от Министерството на отбраната на Сирия от момента на началото на участието на Русия в освобождението на страната от терористите са загинали 37 военнослужещи от Русия.
Загубите от страна на терористите за лятото на 2017 година са над 8 000 човека.
Припомняме, че руските ВКС и военните съветници се намират на територията на Сирия от 2015 година по молба на президента на република Сирия Башар Асад.
Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;