Във връзка с възможността от изригване на вулкана Агунг на индонезийския остров Бали МВнР и посолството ни в Джакарта обръщат внимание на българските граждани, че Индонезия е повишила нивото на евентуален риск от изригване на най-високата, четвърта степен. Това съобщава пресцентърът на МВнР.
От там съветват българите, които се намират на Бали, да следят съобщенията на местните медии и да следват стриктно указанията в случай на извънредна ситуация.
На хората се препоръчва да вземат лични мерки за безопасност, сред които: да се уверят, че разполагат с достатъчно питейна вода и хранителни продукти, да се снабдят с маски срещу прах, да пазят личните си документи.
При евентуално изригване на вулкана да не се излиза на открито и да не се отварят прозорци, препоръчват още от МВнР.
Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта призовават всички българи, намиращи се в момента на остров Бали, да се регистрират на сайта на ведомството в рубриката «Пътувам за…», като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на острова.
В случай на нужда българските граждани могат да се свържат с дипломатическата ни мисия в Джакарта на тел. +62 21 390 4048, а при извънредна ситуация — и в извънработно време — на денонощния дежурен телефон +62 811 932 200, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;