Министърът на здравеопазването на САЩ Том Прайс подаде оставка вчера, след като скъпоструващите му пътувания предизвикаха вътрешноведомствено и парламентарно разследване, отклониха вниманието от дневния ред на администрацията на Тръмп и разгневиха президента, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на здравеопазването и обществените услуги Том Прайс подаде оставка и тя бе приета от президента, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.
Министърът стана първият член на кабинета, принуден да се оттегли. Бившият конгресмен републиканец от Джорджия остана на поста по-малко от осем месеца.

Публичното извинение на Прайс и частичното покриване на разходите на данъкоплатците не го спаси.
Вчера Тръмп публично изрази разочарованието си от посланието, което пътуванията на Прайс са изпратили, докато администрацията се стреми да ореже публичните разходи. Не съм доволен, това мога да ви кажа, не съм доволен, каза Тръмп пред репортерите на моравата пре Белия дом, докато се качваше във военен хеликоптер, за да отпътува за уикенда в голфклуба си в Ню Джърси и добави, че не му харесва «оптиката» /израз от американския политически жаргон, означаващ как изглежда даден случай в очите на обществото/.

Неофициално в частни разговори Тръмп споделял с приближените си през последните дни, че неговият министър е станал причина за отвличане на общественото внимание с честото наемане на частни чартърни самолети за служебни пътувания с парите на данъкоплатците, когато по-евтини търговски полети щели да свършат работа в повечето случаи. Според Тръмп скандалът с Прайс засенчвал неговия план за данъчна реформа и компрометирал предизборното му обещание «да пресуши блатото» на корупцията във Вашингтон. Гафът предизвика разследване на пътуванията на други членове на кабинета от комисията за надзор в Камарата на представителите. Върнатите от Прайс 51 887,31 долара за компенсиране на пътните му разходи не удовлетвориха Белия дом.

62-годишният бивш хирург ортопед от Атланта, станал политик, се издигна до председател на Бюджетната комисия на Камарата, където беше известен като фискален «ястреб». Когато влезе в администрацията на Тръмп, президентът го хвалеше като консервативен политически експерт, способен да напише нов закон за здравеопазването, който да замени този на президента Обама. Но Прайс се оказа по-скоро второстепенен играч в неуспешната битка на републиканците срещу Обамакеър, докато вицепрезидентът Майк Пенс пое водещата роля, особено в Сената.
Представата за Прайс, който се разхожда с частни самолети /включително до три страни в Африка и Европа през май/, докато депутатите от Републиканската партия се мъчат да отменят Обамакеър, предизвика доста възмущение на Капитолия. Вицепрезидентът Пенс пътуваше в чужбина с военни самолети, отбелязва АП.

Демократите бяха доволни да видят Прайс да си отива и някои приканиха Тръмп да назначи министър, който да им протегне ръка. Надявам се президентът Тръмп да се поучи от тази грешка и да номинира някого, който е способен да работи по двупартиен начин, за укрепване на здравеопазването на всички американци, каза конлересменът Фран Палоун.
Тръмп назначи Дон Джей Райт, заместник-помощник министър на здравеопазването, за временно изпълняващ длъжността.
Протеже на вицепрезидента Пенс — Сийма Върма, се споменава като възможен наследник на Прайс. Тя е администратор на Центровете за услуги по Медикеър и Медикейд — службата, която управлява програмите за здравно осигуряване, обслужващи над 130 милиона американци.

«Политико», изданието, което разкри аферата, преброи не по-малко от 26 пътувания на Прайс с частни самолети от началото на годината, на обща стойност над 400 000 долара. Особено скандално било пътуване от Вашингтон и Филаделфия със самолет, нает за 25 000 долара, макар че между двата града има многобройни редовни полети.

Разстоянието от международното летище Дълес в предградията на Вашингтон до международното летище на Филаделфия е 135 мили. 62-годишният Прайс използвал пътуване през юни до Нашвил, Тенеси, за обяд със сина си, който живее в града, твърди Политико. Публикацията предизвика ревизия от офиса на главния инспектор на здравното министерство, която да установи дали пътуванията на министъра са нарушили федералните правила, задължаващи държавните служители да минимизират разходите. Надзорната комисия на Камарата на представителите изиска данни за пътуванията на сулжителите от Белия дом и от 24 федерални министерства и агенции.

Първоначално от канцеларията на Прайс твърдяха че неговата заетост налагала да прибягва до чартърни полети от време на време, но по-късно позицията му се промении и той заяви, че е чул критиките и ги е приел присърце, БТА