Украйна се превърна в територия на абсурда и репресиите

Нов закон за режима на Киев оряза правата на малцинствата, предприе етноцид срещу руския народ

 

В понеделник — Европейския ден на регионалните езици, водачът на авторитарния режим в Киев Петро Порошенко подписа скандалния нов закон за образованието и удовлетворен се оттегли да празнува рождения си ден. Вчера законът влезе в сила. Той грубо нарушава правата на националните малцинства да се обучават на майчин език. Крайната и главната му цел обаче е да изтръгне руския език и руското самосъзнание на огромната част от гражданите на Украйна. Така Порошенко и компания, след като не успяха на бойното поле в Донбас, обявиха нов вид хибридна война срещу Русия и дадоха нов импулс на западния проект „Украйна”, започнал с майдана и преврата преди три и половина години, за отслабването на Русия.

 

Недоразумението, облечено в доспехите на закон, предвижда от следващата учебна година на майчин език да се преподава само до V клас, като от 2020 г. и това ще отпадне.

С приемането на документа управляващата русофобска клика не си дава сметка, че така засяга собственото си население, над 90 процента от което говори и пише на руски език, а украинският език се ползва само на битово равнище и то преди всичко в селата.

По този начин новият закон внася допълнително и твърде болезнено напрежение, недоволство и разединение на нацията, която всъщност още не се е състояла. В усилията си насилствено да украинизира обществото управляващите не проумяват, че го настройват срещу себе си. Тяхна единствена опора остават неонацистите и тълпите на въоръжените радикали.

Бившият президент на Украйна Леонид Кучма, който още в първите години след разпада на Съветския съюз пусна в обращение фразата „Украйна не е Русия”, сега проповядва: „Ние създадохме Украйна, сега трябва да създадем украинците”. В такива случаи се казва: „Господи, прости им, те не знаят какво вършат”.

От 2005 г. украински пишман учени се опитват да доказват, че ядрото на украинската нация са някакви „древните укри” и от тях по-древни няма, защото от тях произхождали и древни елини, чийто първи език е бил украинският. Сега изведнъж един от многобройните бащи на съвременната нация твърди, че тя тепърва трябва да се създава.

Последното юридическо чудо, е в пряко нарушение и на конституцията на страната. Нека припомним, че първият репресивен акт на превратаджиите, извършен още на 21 февруари 2014 г., бе да отхвърли от действащата конституция параграфа, гарантиращ правото на малцинствата на обучение на майчин език. Именно това взриви тогава и Одеса, и Харков, и Мариупол, и доведе до масови протести в областите, населени главно с руско население. Изпълняващият тогава ролята на държавен глава председател на Радата не се реши да подпише параграфа и той остана в сила. Сега гарантът на конституцията Порошенко не се поколеба да я наруши.

Прави впечатление странната реакция на официална Европа. Докато съседните на Украйна държави — Унгария, Румъния, Полша, Словакия, към които по-скромно се присъединиха Гърция и България, осъдиха новия образователен закон, институциите в Брюксел предпочетоха да не се намесват в езиковия спор и да използват езика на мълчанието.

До вчера освен отделни лични изявления, все още нямаше официално изразена обща позиция нито на ЕС, нито на ОССЕ, нито на Съвета на Европа. Там се впуснаха в напоителни дискусии по темата. Причината е повече от очевидна: действията на Киев целят Русия.

Това разкрива детайл от закона. Прави се уговорката, че право да се обучават на майчин език ще имат „коренните” малцинства, за каквито са обявени татарите и украинците, които обаче според Кучма още ги няма. Изключение ще има и за езиците на приетите в ЕС. Това трябва да охлади гнева на недоволните съседи и на Брюксел. „Изключението” се състои в правото им да учат майчин език факултативно срещу заплащане в частни и неделни училища. Езуитската маневра не прави закона по-малко репресивен.

Така още веднъж се потвърждава, че същността на т.нар. образователна реформа е етнически дискриминационна. Новият закон е „акт на етноцид на руския народ” се казва в декларация на Думата, приета в сряда.

А Съветът на федерацията призова европейските институции да осъдят поредната нехуманна и недемократична стъпка на режима в Киев.

Руските депутати обръщат вниманието на европейските чиновници към факта, че „юридическото чудо” няма нищо общо с правото, защото освен конституцията, то нарушава базови стандарти на ООН и на Съвета на Европа за защита на езиковите права на малцинствата, предвидени в редица международни договори, ратифицирани от Киев.

А това е особено важно за страни с нееднородно население, каквато е Украйна. Вместо да възприемат федералния принцип на администриране, както е в голяма част от държавите в ЕС с подобен исторически определен състав на нацията, режимът в Киев избра пътя на насилствена украинизация, на превръщане на страната в територия на масовите репресии. Защото така му бе внушено от колективния Запад.

Източник: /”Русия днес”/

Тагове: ; ; ; ;