Групата сирийски войски в провинция Хама неотдавна беше подсилена с руските  РСЗО «Ураган».

Сирийская группировка в Хаме усилена «Ураганами»

Експертите обръщат внимание на това, че пусковата установка, която е показана на снимката, се намира в прекрасно състояние, все едно въобще не е участвала в бойните действия.

Независимо от това, че по-рано се появи информация за наличието в сирийската армия на РСЗО «Ураган», напълно е възможно реактивната установка все още да не е участвала в бойните действия.

Според военния експерт Юрий Лямин, «още преди началото на войната някои публикации твърдяха, че още по времето на СССР в края на 1980-те години на Сирия са доставени около 30 РСЗО «Ураган», но няма никакви документални доказателство за подобни доставки

Затова се създава впечатлението, че всъщност Сирия за първи път е получила Ураганите някъде към края на 2013 и началото на 2014 години.

«Те се появиха в Сирия заедно с по-мощните системи «Смерч».

До февруари 2014 година нямаше никакви доказателства за тяхното използване, макар по онова време Дамаск вече да използваше наличното му обичайно въоръжение, дори оперативно-тактическите ракетни комплекси «Елбрус» и «Точка», казват експертите.

Те допълват, че използването на «Смерч» и «Урагани» от сирийската армия не са били използвани често.

Експертите отбелязват, че «по всяка вероятност може да се говори за доставката на съвсем неголям брой машини — вероятно Сирия е получила общо не  повече от десет «Смерч»-а и «Ураган»-и заедно.

Достатъчно дълго време «Ураганите» се използваха главно в южна Сирия — в околностите на Дамаск и в провинция Дераа.

След това някои от тях бяха насочени към операциите в централната част на страната.

Понастоящем те се използват източно от Дейр ез-Зор, а сега вече са забелязани и в Хама.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;