Правителството на Тръмп няма да допусне в САЩ през следващата фискална година повече от 45 000 бежанци, което ще бъде най-ниският брой от средата на миналото десетилетие, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални източници.
Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви новия праг за приема на бежанци след дълги дебати в правителството му за това дали квотата трябва да бъде по-голяма или по-малка. Действителният брой на бежанците, които ще се преместят на американска земя, обаче може да се окаже по-малък.
Според пожелали анонимност официални източници правителството е обмисляло таван от някъде между 40 000 бежанци — както е предлагало министерството на вътрешната сигурност — и 50 000 — предпочитания брой от Държавния департамент. Новият праг изглежда е компромисен вариант, който би бил приемлив за президента.
Но в резултат на изразяваното от Тръмп враждебно отношение към приема на бежанци и противопоставянето на някои фигури в правителството му е възможно американската страна реално да не възнамерява да запълни всичките 45 000 места за новата фискална 2018 г., която започва в неделя. САЩ не са приемали толкова малко бежанци от 2006 г., когато те са били 41 223.
По думите на източниците обаче нито едно решение не е окончателно, докато не бъде официално обявено от президента. Държавният департамент отказа да коментира числа, преди да има официално обявено решение от страна на Тръмп, БТА

Тагове: ; ; ;