27 септември 2017- Нюз Фронт.

Днес, в Европейския парламент започна разширената кръгла маса по Украйна, на която се обсъждат въпросите с нарушаването на човешките права, погазването свободата на словото, репресиите и убийствата на журналисти.

 

Украинския журналист Руслан Коцаба представи данни  характеризиращи свободата на словото в Украйна- сред тях убийствата на журналисти и политическо преследване на украински медии.

 

 

 

» За времето на управление на Порошенко са убити 12 журналиста, убийството на Олеся Бузина и редактора Павел Шермет, до сега не са разследвани. Изнесени са 40 присъди на хора, които са развивали и интернет активност в социалните мрежи..У нас стремително се свива дейсността на всички демократични свободи и институти, нарушава се нашето право да критикуваме властта, да правим оценъчни съждения, а и въобще се погазва свободата на словото, което би трябвало да е гарантирано от Петро Порошенко като гарант на Конституцията.

 

Освен свободата на словото, на кръглата маса се разглеждаха и въпросите за импийчмънт на украинския президент.  Достатъчно основание за началото на този процес Кацаба смята факта, че за времето на президенството си » повсеместната цензура и наказателните дела по отношение на журналисти се превърнаха в новата реалност на Украйна.»

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;