Министерството на отбраната на Русия публикува аероснимки от районите на дислокация на ИДИЛ близо до Дейр ез-Зор, на които ясно се вижда военната техника на САЩ.

На снимките няма следи от попадения на авиационни бомби, което говори за взаимодействие между американския спецназ и радикалните ислямисти.

Представителите на руското военно ведомство отбелязват, че контролираните от Щатите кюрдски части от «Сирийски демократични сили» се придвижват в посока към Дейр ез -Зор около левия бряг на река Ефрат, това граничи с територията на терористите.

При това кюрдите не срещат никаква съпротива.

Генерал Игор Конашенков заяви, че опроверженията от страна на САЩ не се базират на никакви доказателства.

Коментирайки ситуацията полковник Виктор Мураховский изрази мнението, че «в сътрудничеството между САЩ и ИДИЛ няма нищо необичайно».

«Това са напълно планирани действия, които се извършват в продължение на десетилетие», каза експертът.

Той припомни, че някога американците по същия начин са създавали различни формирования от радикален вид за противодействие на войските на СССР в Афганистан.

Чрез подобни ходове САЩ залагат на бъдещото си лидерство, счита той.

Сега спецназът на САЩ гарантира придвижването на кюрдските отряди  SDF в посока Дейр ез-Зор, за да може по какъвто и да било начин да се изпреварят правителствените войски на Дамаск и ВКС на Русия за контрол над тези стратегически важни територии.

Завзетите от кюрдите земи могат да станат «разменна карта» по време на предстоящите преговори за бъдещето на Сирия, направи изводите си Мураховский.

По-рано експертите изразиха мнение, че кюрдите фактически са се превърнали в американски наемници, които чрез последните си действия помагат на Вашингтон да завзема територии от САР за по-нататъшната подялба на страната.

Целта на кюрдите е да се разшири територията на Кюрдистан чрез богатите нефтени сирийски земи, твърдят руските експерти.

Подобно развитие на събитията може да породи ново изостряне на ситуацията в страната, затова главната задача на правителствените сили с подкрепата на ВКС на Русия е колкото се може по-бързо да се освободи Дейр ез-Зор и да се върне пълният контрол над тази територия.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;