Русия нанесе на Ислямска държава значително по-сериозна вреда от нерешителната американска коалиция, това заяви в интервю за RT

сенаторът от американския щат Вирджиния Ричард Блек.

Здание Белого дома в Вашингтоне, США. Архивное фото

 Сенаторът коментира ситуацията на фона на неосъщественото примирие в Сирия скоро след като между Русия и САЩ бе сключено споразумение за регулиране на конфликта в страната.

«Знам, че  първоначално всички имаха надежда в споразумението. Знам, че сирийците бяха въодушевени, руснаците също. Но скоро след като споразумението влезе в сила, САЩ започнаха много интензивна бомбардировка над сирийската армия в провинция Дейр ез-Зор, — споделя Блек. — Знаехме къде удряме. Убихме 62 сирийски войници, храбри невинни хора. И по такъв начин пренебрегнахме споразумението».

Сенаторът отбеляза, че по време на слушанията в сенатския Комитет по международните въпроси се е чуло потресаващото предложение за въвеждането в Сирия на зона без полети.

Според него, ако Вашингтон реализира тази инициатива, то тя ще засяга само Русия и Сирия, но не и САЩ.

Блек отбеляза също, че Вашингтон е тотално непостоянен в борбата с терористите от ИД. 

 «Очевидно е, че американската коалиция имаше намерението да позволи на ИД да завземе Палмира и го направи два пъти. Очевидно е, че коалицията имаше намерението да позволи 2 хиляди нефтени танкери да пресекат в миналото сирийската граница. А Русия пресече търговията с нефт на ИД. Изводът е, че Русия е единствената ефективна сила в Сирия», — поясни той.
Житель Сирии держит флаг группировки Исламское государство. Архивное фото
Генералния секретар на ООН Пан Ги Мун по-рано заяви, че е потресен от военната ескалация в Сирия. Според него, той има информация за въздушни удари с използването на запалително оръжие и боеприпаси в гъстонаселени области.

Представителите на сирийската армия отбелязаха, че не нанасят удари по граждански цели.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ;