Секрет успеха в Сирии: российские добровольцы обеспечили освобождение Дейр эз-Зора

Операцията по деблокирането на Дейр ез-Зор започна на 5 септември и скоро ще завърши победоносно.

Както заявиха от Министерството на отбраната на Русия, за прочистването на града и околностите от терористичните банди ще е нужна около седмица.

По-рано сирийската войска започна да разширява плацдарма на десния бряг на река Ефрат северозападно от града и излезе на границата с провинция Рака, за да защити тила, намиращ се под контрола на кюрдите

По такъв начин армейците пресичат възможността на противника да попречи за освобождението на богатия с нефт ляв бряг на река Ефрат.

Заключителният етап от борбата с ИДИЛ в източна Сирия има вид на блиц-криг — за по-малко от месец сирийската войска освободи 85 % от Дейр ез-Зор и форсира Ефрат.

Толкова мълниеносно военно преимущество!!!

Това поразително много се различава от нещото, на което приличаше сирийската армия в миналото, когато тя с години не можеше да свали обсадата над ключовите градове.

Очевидно е, че в операцията по освобождението на последната столица на ИДИЛ са задействани нови сили, които до неотдавна са били държани в сянка.

Днес те вече могат да се афишират, без да се опасяваме, че разгласяваме военна тайна.

Както твърди експертът в областта на стратегическата сигурност Владимир Бекиш, тайната на успеха за бързото деблокиране на Дейр ез-Зор се крие в участието на руските доброволци, свързани с руската Частна Военна Компания Вагнер.

На фона на тежките боеве за източната част на Алепо или при двойния щурм на Палмира, която беше в блокада над четири години, се случи нещо удивително — бърза и с минимум жертви сред мирното население победа.

Преодоляна беше и главната преграда, която по-рано сдържаше опитите на сирийците да пробият блокадата на Дейр ез-Зор.

Завзетата от терористите авиобаза в западните покрайнини на града беше върната под контрола на сирийската армия само за едно денонощие.

Не сработиха традиционните трикове на ислямистите с използването на джихад-мобилите и смъртниците единаци.

След връщането на авиобазата сирийската войска влезе в тила на терористите в югоизточните покрайнини на Дейр ез-Зор и само след няколко часа форсира Ефрат.

Решаваща роля за това мълниеносно развитие на събитията изиграха руските бойци, които с ювелирна точност изпълниха диверсионно-разузнавателните си задачи: влязоха в тила на противника с малки групи и изградиха коридори за проникване на елитните части на сирийския спецназ «Тигрите».

Именно на «Тигрите» на знаменития генерал Сухейля се позовават официалните източници при рапортуването за победите в Дейр ез-Зор, оставяйки зад кадър «работните руски коне» — причината за сирийския успех.

Участието на Частната военна компания Вагнер в Сирия за първи път стана известно след първото освобождение на Палмира през май 2016 година.

Всъщност, уникалните навици на руските доброволци бяха задействани от самото начало на антитерористичната операция в Сирия.

Още преди базирането на руските ВКС в Латакия те обезпечиха сигурността на руския гарнизон в Хмеймим, а след това участваха във всички трудни участъци на фронта.

ЧВК Вагнер нееднократно прояви високата си ефективност навсякъде, където трябваше да се защити тилът на сирийската армия и да се запази животът на мирното население в условията на близък бой.

Не е изненада, че днес, според експерти, те са единствените, които се намират най-навътре в територията на ИДИЛ на левия бряг на Ефрат.

Припомняме, че именно благодарение на  щурма на вагнеровците в източните покрайнини на Хишам сирийската войска успя да укрепи плацдарма си за по-нататъшното настъпление югоизточно към границата с Ирак.

Уникалните бойци от Вагнер са известни като надеждни охранители на нефтогазовите местонаходища в Сирия.

В частност, благодарение на техните усилия, стратегическите източници на гориво не попаднаха в ръцете на джихадистите северно от Палмира, дори в условията на прехвърляне на мощни сили на ИДИЛ в периода на Акербатския котел.

Разбира се, че нефтената провинция в Сирия — Дейр ез-Зор — беше въпрос на техен професионален дълг.

Така победоносното освобождение на Дейр ез-Зор постави всичко по местата си — връщайки на безименните герои тяхната заслужена слава.

Военните от Вагнер са първите в руската история части на алтернативни военни структури, за кратко време в участието си в Сирия те показаха изключителна ефективност.

Палмира, Алепо, Дейр ез-Зор — тези имена завинаги са написани в «досието» им.

Зад името «руснаците от Вагнер» се крият неизвестни имена.

Но на тяхното мъжество се дължи животът на обикновените хора от неизвестни височини и хиляди населени места, където руските бойци-доброволци изковаха победата над тероризма в Сирия.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;