Уникални кадри от боя с терористите, които обкръжиха бойците от руската военна полиция около град Хама в Сирия.

На помощ на военната полиция на Русия, както знаете, бяха изпратени бойци от Силите за специални операции, начело с Героя на Русия генерал-майор Виктор Шуляк

По-рано се съобщи, че „ ан -Нусра“ са започнли настъпление към позициите на сирийските войски в северната и североизточната част на град Хама в зоната на деескалация „Идлиб“.

Това съобщиха от Генералния щаб на Русия. Терористите от „Джебхат ан Нусра“ въпреки постигнатите в Астана на 15 септември споразумения, са започнали атака по позициите на правителствените войски в зоната на деескалация „Идлиб“. Ден по-рано терористите са успели да пробият отбраната на правителствените войски на дълбочина от 12 километра, на фронт от 20 километра.

Трима руски военни са били ранени по време на ликвидирането на терористите в сирийската Идлиб. Една от главните цели на терористите е било превземането на подразделението на руската военна полиция, разположено в района за контрол над примирието.

В резултат на атаката взвод от 29 души е бил блокиран. Руските военни полицаи заедно с отряд на племето маули в течение на няколко часа са отразявали атаките на превъзхождащия ги противник.   За спасяването на военните е бил събран отряд за деблокиране, оглавен от заместник-началника на руския център по помирението на страните Виктор Шуляк.

В групата са влезли бойци от Силите за специални операции, военна полиция, сирийски спецназ.   Терористите са били атакувани от въздуха със Су-25 от пределни малки височини. В резултат на действията на отряда за деблокиране военнослужещите са успели да разкъсат обсадата и с бой, но без загуби, да напуснат обкръжението.    Мащабното настъпление на терористите от „Джебжат ан Нусра“ към позициите на сирийските правителствени сили в района на деескалация „Идлиб“ е започнало на 19 септември сутринта, въпреки режима на примирие.

„Настъплението е било осъществено с подкрепата на танкове и бойни машини на пехотата. То е било предшествано от мощна огнева подготовка. Само за ден терористите са успели да се вклинят в отбраната на правителствените сили с цели 12 километра, от фронт 20 километра“, съобщи началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия Сергей Рудской. Рудской отбеляза, че бойците от муали са останали верни на подписаното от тях споразумение за прекратяване на военните действия в тежката ситуация.

Настъплението на терористите като цяло е преустановено. Ликвидирани са 850 терористи, 11 танка, четири БМП и друга техника. Сирийските подразделения са преминали в контранастъпление и практически изцяло са възстановили изгубените позиции. По данни на руското министерство на отбраната, настъплението на Ан Нусра е било инициирано от американските спецслужби.

Тагове: ; ; ; ;