Консервативният блок на Ангела Меркел, съставен от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) побеждава на парламентарните избори в Германия, предадоха световните агенции, като се позоваха на първи резултати от вота.
Според първите резултати, съобщени от две германски телевизии — А Ер Де и Цет Де Еф, ХДС/ХСС получава между 32,5 и 33,5 процента. Резултатите от вота показват, че тя губи около 9 процента в сравнение с предишните избори през 2013 г. В допитванията преди изборите агенциите даваха между 34 и 36 процента на Меркел.
На второ място е Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която има между 20 и 21 процента. Партийни представители вече определиха този резултат като голямо поражение и казаха, че партията ще излезе в опозиция, вместо да сформира нова Голяма коалиция с ХДС/ХСС. Според анализатори представянето на социалдемократите е най-лошото на избори от 1945 г. досега.
На трето място с историческо постижение на национално ниво е твърдолинейната десница, популистката и антиимигрантска партия Алтернатива за Германия, която има между 13 и 13,5 процента. За пръв път тя влиза във федералния парламент, след като вече присъства в няколко провинциални парламенти. След обявяването на резултатите Александър Гауланд, един от партийните лидери, обеща, че партията му ще промени страната. Той каза, че партията му ще започне преследване на Меркел.
Радикалната левица Левите получава 9 процента. В парламента влизат и Зелените с 9,5 процента и либералите от Свободната демократическа партия, която има 10,5 процента. За свободните демократи това също е голяма победа, след като преди четири години те не успяха дори да влязат в парламента.
За пръв път от 1953 г. в германския парламент ще има шест политически сили. В досегашния парламент имаше четири партии.
Резултатите показват, че Меркел не може да събере необходимите проценти за коалиция само от две партии, или със свободните демократи, или със зелените. Вероятен вариант ще бъде Меркел да състави трипартийна коалиция и с двете партии. Такава коалиция между ХДС/ХСС, Зелените и свободните демократи на федерално ниво не е била сформирана досега, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;