Президентът Росен Плевнелиев (22 януари 2012 – 22 януари 2017) е живял в Германия повече от осем години и приема страната като втора родина. Пред Нова тв той коментира изборите за парламент, които се провеждат в страната.

„Историческият мандат за Ангела Меркел тепърва предстои. Няма съмнение, че тя ще бъде преизбрана. По-важното е не дали, а с кого ще трябва да управлява. Има три варианта и всеки един от тях е важен и за бъдещето на Европейския съюз и България”, коментира Плевнелиев.

„Отидох в Германия със скъсани дънки и счупена Лада. Няколко години по-късно имах офиси в три немски града и стотици работници. Германия ми подаде ръка като никой друг. Отидох там, без да знам как се прави бизнес и без да бъда бизнесмен. Видях как работят институциите и какво значи солидарност, справедливост и правила”, разказа Плевнелиев.

Той коментира посещението на Румен Радев в САЩ, както и външната политика на Америка и отношенията със Северна Корея.

Плевнелиев се разграничи от казаното от Радев по отношение на речта на Тръмп, а именно, че с нея той е показал, че това да имаш силна армия и военна мощ е важна предпоставка, за да можеш да правиш ефективна дипломация.

„Изключително притеснен съм от речта на Доналд Тръмп. За първи път в историята на ООН от трибуната американски президент открито заплашва други държави. За мен оръжията и използването на военни технологии е точно обратното на дипломацията. Когато използваш оръжия, това означава, че нямаш аргументи. Притеснителна грешка на Румен Радев в Ню Йорк е и тази, че той не посети приема на Европейския съюз в ООН.

Смятам, че за съжаление, президентът няма да може да има така необходимата за България силна позиция в Европейския съюз”, заяви Плевнелиев.

Той «скромно» отбеляза, че непрекъснато получавал «огромно международно признание».

«В ООН бях поканен от най-влиятелната американска неправителствена организация «Конкордия» за световен дебат за бъдещето на планетата. За няколко дни ние плувахме в световната политика. Като човек от другата страна на барикадата, говорих много свободно», изтъкна Плевнелиев.

Помолен да коментира отношенията  премиер — президент, Плевнелиев отговори:

«Когато премиерът и президентът са тук, в България, да седнат и се разберат за самолетите и корабите. Но когато единият е тук, а другият отвъд океана, може би е редно да седнат и да замълчат. Този казус със самолетите стана «моторно» известен, в който и двете страни имат своите аргументи. А не прилича на държавния глава да се бърка по никакъв начин в работата на правителството какви самолети ще купува», отбеляза Плевнелиев и допълни:

«Най-доброто за България е да седнат и да се разберат, а не да говорят през океана излишно».

Плевнелиев изтъкна, че никога не се е месил в работата на Министерството на отбраната:

«Сега, когато държавният глава не е военен, му прилича да застане отстрани и да не се меси в работата на правителството. На президентската институция й прилича понякога да замълчи и да застане отстрани».

«Ще го кажа много ясно — неуспехът на държавният глава е неуспех за всеки българин. Но нека не му спестяваме грешките, с надеждата, че той ще се поучи от тях», заяви Плевнелиев.

Като равносметка той отбеляза своя лична грешка — не е обяснявал винаги добре това, което прави.

«При мен зависимости не е имало», побърза да отбележи той и заяви, че «Манипулираната истина е най-страшната истина».

Запитан защо не е разсекретил стенограмата за КТБ, той отговори:

«От ден първи като държавен глава аз търсех път как да покажа президентската институция на преден план. Винаги съм мислил дали институцията президент ще спечели или изгуби… Не бях против разсекретяването на стенограмата. Но институцията стана по-слаба заради факта, че разсекретяването стана начин да се завоалира и замете ситуацията».

Епицентър

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;