Експертите наричат самолетоносачите «основната валута» на Военно-морските сили на САЩ, но отбелязват, че водещите световни държави в продължение на цялата си съвременна история са работили върху ефективното противопоставяне на тези морски машини.

Още в годините на Втората световна война срещу самолетоносачите успешно се използват торпеда от подводници, които понастоящем са в пъти по-мощни и по-ефективни.

Днес само едно торпедо, взривило се под дъното на самолетоносач, може да го потопи, парализира или значително да намали бойните възможности на кораба.

Вторият тип оръжие, което е ефективно срещу самолетоносачите, според NI са крилатите ракети, за чието усъвършенстване Русия и Китай полагат значителни усилия в последните години.

Например, руските ракети «Калибър», наричани от НАТО «Изпепелители», могат да се използват от различни морски съдове — от фрегати, малки ракетни и патрулни кораби до подводници…

Впрочем, най-разрушителното оръжие срещу американските самолетоносачи са балистичните ракети.

Китайската  «Дунфен-21» (Df-21) е наричана в западните СМИ «убиец на самолетоносачи», NI отбелязва, че тази ракета «притежава немислим радиус» и е способна да задмине всички елитни системи за защита на ударните групи на самолетоносачите.

Тренд при последните ракетни разработки е хиперзвукът, в тази област, според общото мнение, Русия е световен лидер.

Най-често убиец на самолетоносачи се нарича ракетата «Циркон», която практически е неуязвима за американските системи на ПРО, благодарение на хиперзвуковата си скорост.

Всичко това, според Фарли, принуждава САЩ да харчат огромни пари за модернизацията на самолетоносачите и за разработката на нови системи, в резултат на което изграждането на кораби от този вид става все по-малко целесъобразно дори за колосалния военен бюджет на САЩ.

Днес един самолетоносач от типа «Джералд Форд» струва 13 милиарда долара.

Ако Щатите не успеят да спрат поскъпването на самолетоносачите и техните системи, то такива морски съдове просто ще отпаднат от американската отбранителна политика, резюмира  National Interest….
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;