Тръмп ще капитулира

Пекин лишава президента на САЩ Доналд Тръмп от аргументи в полза на въвеждането на сакционни ограничения срещу китайската икономика.

Поднебесната действа изпреварващо, за да не позволи на американците да внесат смут сред потенциалните инвеститори, с които Белият дом и хазната на САЩ периодично сплашват с валутни манипулации и дъмпинг от страна на КНР.

Неслучайно в първата половина на август Тръмп спешно подписа указ, според който търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер трябва да проведе разследване за предполагаема кражба на американски технологии и интелектуална собственост от Китай.

Ако Вашингтон доведе нещата до край, то Пекин е заплашен от милиардни искове от Световната търговска организация.

Лайтхайхер получи зелена светлина само дни преди оставката на старши съветника на президента на САЩ Стивън Бенън, който беше привърженик на твърдата линия спрямо КНР.

Самият Бенън твърди, че Америка се намира в състояние на икономическа война с Китай, когото той сравнява с Германия през 1930-те години в интервю за  New York Times.

«Икономическият модел на Китай за последните 25 години е на базата на инвестиции и експорт. Кой финансира това?

Американската работническа класа и средната класа.

Няма да разберете причините за Брекзит, ако не осъзнаете, че Китай експортира своята дефлация, той експортира своите излишни мощности», каза Бенън, призовавайки САЩ да се противопоставят на световното господство на КНР.

Според него, младото поколение китайци е настроено патриотично, почти ултранационалистично.

«Ако Китай е велика държава, то защо не можете да контролирате чудовището Франкенщайн, което сами създадохте в Северна Корея?», заяви Бенън.

На 10 септември помощникът на Тръмп отиде още по-далеко, давайки скандално интервю за телевизия СВS, след което замина за Хонконг на конференция по инвестициите.

«Искам Китай да спре да използва нашите технологии. Благодарение на принудителното предаване на технологиите и кражбата на нашите технологии Китай гризе от сърцето на американските инвестиции», подчерта той, уточнявайки, че «в продължение на 30 години Тръмп е разглеждал Китай като най-големия проблем, който стои пред САЩ на световната арена».

След тези изявления става вече ясно, защо съветникът на президента Тръмп Джаред Кушнер, който активно работи с Китай, уговори тъста си за оставката на Бенън.

Войнствените нападки на Бенън съвпаднаха с разгара на хуманитарната криза в Миянме, която от локална се превърна в мащабен религиозен сблъсък.

През Миянме към Бангалския залив има нефтопроводи от провинция Юнан, които създават за КНР алтернатива в случай на преграждането на Малакския пролив.

Т.е. САЩ и Китай са в борба за лидерство в Миянме, Тайланд и Южно-Китайско море.

Тук има смисъл отново да цитираме Бенън от март 2016 година:
«Имаме намерение да водим война в Южно-Китайско море след 5-10 години. В това няма никакво съмнение».

А това означава не друго, а тиха капитулация на Вашингтон пред Пекин.

10 години са огромно време за Китай.

Огромни средства, огромно влияние..

Те е огромно време и за САЩ.

В обратния смисъл.

Затова не сме изненадани, че Венецуела започна да търгува нефта си с юани, избави се от доларите.

От тиранина долар.

Подобна дързост Америка не е виждала от времето на Садам Хюсеин.

Кой е следващият?

Петя Паликрушева за News Front

 

Коментари:

Зареждане ...