Трусът в Северна Корея е на 50 километра от мястото на предишните ядрени тестове според международна институция

Цюрих, 23 септември /БТА/
Комисията, подготвяща бъдещата дейност на Организацията на договора за пълна забрана на ядреното оръжие (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) съобщи, че необичайната сеизмична активност, регистрирана днес в Северна Корея, е била на 50 километра от мястото, на което са извършени предишните ядрени изпитания, предаде Ройтерс.
По-рано днес китайски и южнокорейски ведомства съобщиха за земетресение в Северна Корея с магнитуд между 3 и 3,4. Според китайски представители то може да се дължи на експлозия, а според южнокорейски представители — причините за труса били естествени.
На 3 септември Северна Корея извърши ядрено изпитание и това предизвика трус с магнитуд 6,3. ООН прие санкции, САЩ също наложиха наказателни мерки.
Организацията на договора за пълна забрана на ядреното оръжие е международна организация, която ще започне работа с влизането в сила на договора за забрана на ядреното оръжие. Договорът ще влезе в сила 180 дни след като бъде ратифициран от 44 страни, изброени в анекс към него и за които има сведения, че имат ядрен реактор или най-малкото някаква напреднала форма на ядрена технология. Договорът бе отворен по-рано тази седмица за ратификация.

Тагове: ; ; ; ;