Рев на мощни авиационни двигатели, машината лети над водата с невероятна скорост до 500 км в час — в Русия се възражда производството на многоцелевите екраноплани.
Над проекта вече работят отрасловите конструкторски бюра, създават се както леки, така и тежки многоцелеви машини.
Те притежават възможност да превозват огромни товари, икономични са и могат за броени часове да преминат огромни разстояния — това ги прави незаменими в решаването на широк спектър от задачи, в това число бойни.
Экраноплан компании Небо+море
ЛЕТЯЩИТЕ ПО ВЪЛНИТЕ

По своите възможности екранопланите се намират между корабите и самолетите, съчетавайки в себе си най-добрите им качества.

«Екранният ефект» се заключава в създаването на «въздушна възглавница» между корпуса/крилата на машината и повърхността на водата.

Повдигайки се над морето, машината придобива устойчивост и способност да «се плъзга» с минимален разход на гориво.

Вместо морето, отдолу може да е каквато и да е друга равна повърхност — ледено поле, сняг или степ…

Тежкият екраноплан А-050 «Чайка-2»
От военна гледна точка машините са добри, защото са незабележими за радарите.
Летящият на малка височина апарат е невидим за радиолокаторите на противника, едновременно с това липсва контакт с водата, което изключва откриването на руския военен обект от хидролокаторите и вероятността да се натъкне на мина.
Экраноплан типа Чайка
Главният разработчик на техниката в Русия традиционно е Централното конструкторско бюро от Нижний Новгород «Алексеев» — водещо предприятие още от времето на СССР, а сега и в Русия.

Масата за излитане е 54 тона, товароподемност — 9 тона, т.е. 100 пътници, които при необходимост могат да се заменят с морски пехотинци или спецназовци.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;