Изтребителите Typhoon

Изтребителите Typhoon («Тайфун») на британските ВВС са били вдигнати под тревога от авиобазата Лосимут в Шотландия, за да прихванат руските бомбардировачи около шотландското крайбрение.

Но опитът им завършил неуспешно, пише британското издание  Daily Mail.

Това е поредният епизод в «битката» срещу силите на Путин над Северно море, се отбелязва в статията.

След това бил вдигнат самолетът Voyager от базата в Оксфордшир за дозареждане на изтребителите, които охранявали британското въздушно простарство над Северно море, съобщава изданието.

Но, според представители на ВВС на Великобритания, руските самолети завили обратно, затова прихващането не се случило.

Представител на ВВС потвърдил, че британските изтребители «Тайфун» били вдигнати в небето под тревога, когато се открило, че «към зоната на британските интереси» се приближават руски военни самолети.

Но руските самолети обходили въздушната територия и отлетели, така прихващане не било осъществено, се казва в статията.

Това не е първият случай, в който на британските пилоти им се налага да се срещат с руските бомбардировачи във въздушното пространство на Великобритания, пише Daily Mail.

В частност, през май тази година два британски «Тайфуна» също били вдигнати във въздуха под тревога.

Още един инцидент се случи през юли: изтребителят «Тайфун» излитял от база в Румъния, когато руските ядрени бомбардировач Ту-22 «се приближили към въздушното пространство на НАТО» над Черно море, проследили тяхното движение, докато те не заминали на юг.

Изтребителите «Тайфун» са модификация на  FGR4, с тях са снабдени ВВС на Великобритания — това са многоцелеви бойни самолети, характеризиращи се с висока производителност и способност да изпълняват пълния спектър от операции във въздуха, включително мисията «въздушна полиция» и подкрепа на мира, пояснява  Daily Mail.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;