Вагенщайн: Другарко Нинова, ако има една паралелна, фалшива България, няма ли в нея и една паралелна и фалшива социалистическа партия?

Дата на публикуване: 22 09 2017, 10:07


Слово на знаменития антифашист, сценарист, писател, социалист след получаването на наградата «Георги Кирков — Майстора» завчера

Мили мои другарки и другари!

От сърце благодаря за това отличие, въпреки че не съм сигурен доколко съм го заслужил. Сега, и без нафукана патетика, мога спокойно да поседя на последната си спирка — там, гдето свършва трамвая, както се пееше в една песничка — с ясно съзнание, че аз съм дотук. Но и с вярата, че посветих целия си живот, целия без остатък, и делата си, и всеки написан от мен ред, и всеки заснет филмов кадър на великата идея за един нов, справедлив социалистически свят.

Останах й верен, дори когато ме предаваха, и й служих вярно както и доколкото мога — въпреки всичко, което се случваше с мен и около мен. От ранното си детство, когато, възседнал баща си, ревях на забранените и громени от полицията първомайски демонстрации «Бандера роса» на турски — «Кармазъ байрак яшасъ» заради турския пролетариат от района, който обитавахме!

Споделях с моята партия победи и поражения, изстрадвах като моя лична драма нейните провали, грешки и грехове. И както на моите близки приятели е известно — включително греха, сторен от онези бдителни другари, които бяха монтирали 6 микрофона в моя дом на наследствени комунисти. Причината, доколкото разбирах неразбираемото, бе, защото не винаги съм бил послушен и лицеприятен партиен член. И такъв си останах 75 години от онзи ден, когато в една сиромашка мансарда на група ремсисти бе тържествено обявено, че са приети в партията. Оттогава и до днес никому и за нищо не се извинявам заради партийното си поведение.

По този повод си спомням един грузински тост:

При едно голямо наводнение скорпионът стоял на брега на придошлата река в отчаяние, защото не умеел да плува. Тогава се помолил на кучето: «Братко, ти умееш да плуваш, нека се кача на гърба ти до отсрещния бряг. Цял живот ще съм ти благодарен!»

Качил се скорпионът на гърба на кучето и то заплавало в бурната вода. Но точно в средата на реката скорпионът го ужилил смъртно.

«Защо го направи? — жално попитало кучето, — Сега и аз, и ти ще загинем!»
«Ех, прав си, брат, но такъв ми е характерът».

Нещо такова си мисля на тема микрофоните и други деяния, с които някои бранеха социализма от социалистите.

И за да остана и аз верен на нрава си, ще споделя с вас накратко някои мисли, скъпи мои другари и особено другарки, и надявам се, Корнелия няма да ми се мръщи!

Тя е привързана, другарката Нинова (съжалявам искрено за това, което й се е случило!), привързана е към своя израз, нелишен от дълбок смисъл — израза за паралелната държава. Това е хубав образ, очертаващ нашата печална съвременност.

Но аз имам въпроси към този казус и ще ги изложа подробно в предстоящата дискусия по новите идеологеми и цели, стратегии и тактики на партията при коренно променените исторически обстоятелства. Тази дискусия ще се състои следващия понеделник, както ни обещават от 25 години.

А тя е важна, дискусията, защото чух по телевизията един депутат от левицата, който на въпроса на водещата как се отнася към миналото на Партията — и в нелегалния й период, и когато е била на власт, отвърна: «Ние сме друго поколение и нямаме нищо общо с миналото».

Така ли, другарю? Ако ти нямаш нищо общо, аз имам — и много общо, което кръвно ме свързва с партийната съдба. Трябва да се изясним дали случайно аз и ти не сме в две различни партии? Или един от двамата ни по погрешка е попаднал там, където не му е мястото?

Друг пък един, също така личен социалист, обяви по телевизията, че 9 септември може да бъде отбелязан, ако партийното ръководство има съответното решение, но той, депутат от БСП, нямал лични причини да различава този ден от който и да било друг ден от календара. И много такива подобни — уви, повече от много! — които ме изпълват със съмнението, че завеян по възрастови причини, съм сбъркал входа на «Позитано» и съм попаднал в друга партия. Голям гаф от моя страна!

И когато другарката Нинова оздравее, което от сърце пожелавам да стане най-скоро, бих я попитал:

«Другарко Нинова, ако — според Вашия сполучлив израз — има една паралелна, фалшива България, няма ли в нея и една паралелна и фалшива социалистическа партия?».

А двете паралелни реалности — автентичната и нейната имитация — не са две паралелни магистрали, а са взаимно вплетени в як моряшки възел.

Като онова яко въже, което ме е стряскало насън 123 нощи, докато Червената армия неочаквано бързо навлезе в родината от изток, а хитлеровата армия, за голяма скръб на мнозина днешни политици, се изнизваше панически на запад.

И поради отлаганата заради бомбардировките и евакуациите на хора и затвори присъда така и си остана неизпълнена. Което ме лиши от гордото съзнание, че съм герой, загинал за каузата. «Не везет мне в смерти — повезет в любви!»

Та, на темата за двете сплетени въжета и двете сплетени Българии — автентичната и нейната имитация — не следва ли да ги разграничим ясно и с ясни думи?

Защото както Балканът, с неговите върхове и падини, е неделим от България, така и социалистическото движение — с неговите върхове и падини, е неделимо от историята на България през последните 120 години!

И още, и още много са моите въпроси, които в тази тържествена за мен вечер няма да задам, за да приближа часа, когато с приятели ще пийнем по ракийка в кръчмата отсреща — там където свършва трамвая…

Още веднъж благодаря!

Тагове: ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

Съчинение на ученичка от 11 клас от Русия. В последно време в западната и в либералната

Важно

България, която преди няколко години се отказа от „Южен поток“, започва строителството на „Балкански поток“.

Важно

Крайно време е да спрем да разделяме държавата на каквито и да е фили и фоби.

Важно

"България се стреми да води прагматична, балансирана политика по отношение на Русия. Единственият нерешен проблем,

Важно

Възможно най-добри отношения имаме с Руската федерация, както със САЩ и Европа. Продължаваме да работим

Важно

САЩ вече работят за разполагане на оръжия в космоса и отхвърлят опитите за сключване на

България
Важно

16 септември 2019-Нюз Фронт. ЦРУ купува оръжие от Балканите и въоръжава джихадисти в Сирия и Йемен.Продължение

статия

11 септември 2019-Нюз Фронт. След като встъпи в длъжност новия президент на Украйна Владимир Зеленски, Киев

Важно

11 септември 2019-Нюз Фронт. Посолството на САЩ в България пусна официално изявление по делото на Николай

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Петък, 13 септември 2019 година, от 17:00 пред сградата на Външно Министерство

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Изявления ще има само за фактите, които могат да бъдат оповестену на

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Изпълнителният директор на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“

Русия
статия

21 септември 2019-Нюз Фронт. Президентът на САЩ Доналд Тръмп оцени политиката на Вашингтон в Украйна, съобщи

статия

Хиляди хора участваха в протест в Тбилиси срещу грузинското правителство и управляващата партия "Грузинска мечта

статия

Министърът на външните работи на Луганската народна република, пълномощният представител на ЛНР на преговорите в

статия

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки призива на украинския посланик в Сърбия

статия

Посланикът на Украйна в Сърбия Александър Александрович призова разпадът на Русия да се превърне в

статия

„11 септември за петролния пазар“ - така бе определена атаката срещу съоръженията на най-големия производител