Независимо от това, че Украйна успя да преживее «руската окупация», нейните шансове за оцеляване са на 50 %, пише Джудит Милер за  The Wall Street Journal.

Според журналистката, прогнозата се базира на това, че Украйна все още страда не само от «агресията» на своя източен съсед, но и от корупцията, неефективността на държавния апарат и намаляване броя на населението.

«Скоро се навършват четири години, откакто Украйна води война с Русия. Над 7 % от територията на страната се намира под окупация на нейния агресивен съсед.

Ще оцелее ли Украйна като свободна, независима и прозападна държава?», пише Милер за изданието.

Отговаря й опитен европейски дипломат, добре запознат със ситуацията в региона:
«Шансовете са 50 на 50».

Независимо от това, че президентът на Украйна Петро Порошенко изрази непоколебимата си увереност в бъдещето на страната си, с него не са съгласи много бивши и действащи чиновници, експерти и предприемачи, които откровено обсъждат тревожещите ги въпроси в кулоарни разговори.

Доста време  след събитията в Крим, Украйна разчита на западната помощ под формата на кредити от МВФ в размер на

$17,5 млрд, както и на реформите на правителството, което се опитва да укрепи доверието на инвеститорите в Украйна.

Но ситуацията в страната съвсем не е радостна, прави уговорката Милер.

Корупцията присъства навсякъде, а темповете на реформите се занижиха.

В Европа украинският държавен апарат превъзхожда по ефективност само молдовския, а обещанията на правителството да приватизира 3.3 хиляди държавни предприятия все още не са изпълнени, продължава изданието.

Расте народното недоволство, пише изданието.

Правителството направи много, но това съвсем не е достатъчно», заявява по този повод членът на парламента на Украйна Светлана Залищук

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;