Замминистърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов заяви, че Москва подкрепя всички инициативи, насочени към съдействие в регулирането на ситуацията в Сирия.
«Не сме против инициативи и активизиране на процеса в Женева. Винаги сме подкрепяли такива инициативи, но те трябва да се оценят от практическа гледна точка. Вече съществуват определени формати, в които се върши работа, в частност международната група в подкрепа на Сирия. Имаме 3-странен формат в консултациите със САЩ и ООН. При създаването на нови групи трябва да се види, каква ценности могат да донесат тези инициативи за активизиране на процеса на преговорите», заяви Гатилов.
Той подчерта, че в Ню Йорк се е състояла среща за Сирия в тесен състав, в която са участвали пет постоянни членки на Съвета за сигурност към ООН и някои регионални страни.
«Беше извършен предварителен обмен на мнения. По-нататъшните действия на Франция по тяхната инициатива на този етап не са известни.
Нищо не отхвърляме, но искаме да се разбере, какво ново може да донесе подобен нов формат, а също да се разберат възможностите за неговото влияние върху интензифицирането на политическия процес», поясни представителят на МВнР на Русия.
По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон нарече формата в Астана недостатъчен за регулирането в Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ; ;