Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че американската страна нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие.

Членът на Руската академия на ракетно-аналитическите науки, а също докторът на военните науки Константин Сивков коментира изявлението и назова причините за поведението на САЩ по този въпрос.

Експертът отбеляза, че Вашингтон преднамерено «плюе» върху всички сключени по-рано споразумение и скъсва договорите, за да обезпечи своето ракетно-ядрено превъзходство над Русия.

Сивков подчерта, че никакви дипломатически стъпки не могат да променят политиката на САЩ по въпроса, а само асиметричният отговор на Москва може да застави Вашингтон да спазва договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие.

«Вариантите по този отговор могат да бъдат няколко, те абсолютно ще заставят американците да седнат на масата на преговорите», подчерта Сивков, добавяйки, че Русия не трябва да излиза извън рамките на вече наличните споразумения и да започне да прилича на американците.

Припомняме, че договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие е в сила от 1988 година, в него участниците се задължават да се произвеждат, да не разполагат и да не провеждат изпитания с крилати и балистични ракети с наземно базиране, чието действие е от 1000 до 1500 км и от 500 до 1000 километра съответно.

Но САЩ продължават да разработват забранените бойни системи, докато Русия продължава да съкращава броя на подобни ракети.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;