На сесията на Генералната асамблея на ООН президентът на Украйна го очаквал провал.

Точно така характеризира пътуването му «Российская газета».

«Неочакваността за Порошенко станали резултатите от преговорите между главата на  МВнР на Русия Сергей Лавров и държавния секретар Рекс Тилърсън в частите, посветени на ситуацията в Украйна.

Руският министър след разговора подчертал, че никакви промени в руския проект за резолюция за миротворците в Донбас няма да се внасят и работата над документите продължава.

«Абстрактното» несъгласие на украинските партньори по повод предполагаемото въвеждане на украинска територия на миротворци не изненадало Москва, която е свикнала със старческото мрънкане на от всичко недоволния Киев», се отбелязва в публикацията.

Изданието пише, че Порошенко разчитал на скандал по време на срещата в Съвета за сигурност на ООН, където се обсъждали подходите на ООН към миротворчеството, но «нищо от тази завера на излязло, макар главата на Украйна няколко секунди да размахвал за убедителност пред участниците в Съвета за сигурност пачка от 4 или 5 уж хванати в Донбас руски паспорти, които след това бързо-бързо скрил в папката си и повече не показал на никого», пише изданието.

«Повече за въвеждането на миротворческата мисия в Украйна и за вероятни места на нейното разполагане никой от присъстващите в Съвета за сигурност вече не споменал — всички изявления засягали миротворчеството като цяло и подходите на ООН към подобен род мисии.

Опитите на Порошенко да превърне Съвета за сигурност в «театър-монолог на украинския актьор» се провалили и президентът на Украйна разбрал това.

Той напразно хвърлял въпросителни погледи към седящия точно до него премиер на Британия с надеждата, че той поне ще спомене за украинската реалност.

Но Мей твърдо се придържала към написания по-рано текст на речта си и не допуснала импровизации.

В резултат скучаещият Порошенко потънал в СМС кореспонденция — той закъснял за речта си пред Генералната асамблея, защото се надявал присъствието му в Съвета за сигурност на ООН да провокира скандал и дискусия за Украйна.

Но когато станало окончателно ясно, че от тази маневра няма да излезе нищо, Порошенко бързо-бързо си събрал папките и се преместил в залата на Генералната асамблея.

Впрочем, на трибуната никакви «веществени доказателства» той така и не представил, ограничил се с обикновения набор от проклятия към Русия», съобщава РГ.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;