Северна Корея може да извърши най-мощното изпитание на водородна бомба в Тихия океан като отговор на заплахите на американския президент Доналд Тръмп да разруши напълно страната, предаде Йонхап, като цитира севернокорейския външен министър И Йон-хо.
Министърът направи това изказване в Ню Йорк, където е за годишната сесия на Общото събрание на ООН. Изказването му дойде малко след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун предупреди, че Тръмп ще плати висока цена за заплахите, които отправи срещу Пхенян в речта си пред Общото събрание на ООН във вторник. Ким Чен-ун каза, че обмисля възможен отговор срещу САЩ, като предупреди, че това ще е «най-висшата степен на твърдолинейна контрамярка срещу САЩ в историята».
В отговор на въпрос на репортери относно тази обмисляна контрамярка, дипломат номер едно на Пхенян каза: Това може да бъде най-мощната детонация на водородна бомба в Тихия океан. Ние нямаме идея какви действия биха могли да бъдат предприети, тъй като те ще бъдат наредени от лидера Ким Чен-ун.
Пхенян извърши най-мощния си ядрен тест на 3 септември и каза тогава, че е изпитал водородна бомба.
По повод предупреждението на Пхенян за ново ядрено изпитание японският министър на отбраната Ицунори Онодера каза, че ако Северна Корея реши да извършва следващия си ядрен опит в Тихия океан, бомбата може да бъде доставена в този район с помощта на балистична ракета, която би могла да прелети над Япония, предаде ТАСС, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;