В района на Идлиб терористите са успели да обкръжат взвод от военната полиция на Русия, който няколко часа отблъсквал атаката на джихадистите до пристигането на специален отряд за деблокиране.
Това заяви началникът на Главното оперативно управление към Генералния щаб на ВС на Русия генерал-полковник Сергей Рудской.
«Eдна от главните цели на действията на бойците беше опит да се завземе подразделението на руската военна полиция, изпълняваща задачи в наблюдателния пункт, разположен в този район, в зоната на деескалация в Идлиб, в качеството си на сили на контрол по деескалацията», се казва в съобщението на Генералния щаб.
Според Рудской, «взводът военна полиция на брой 29 човека се оказа блокиран и в продължение на няколко часа отблъскваше атаките на превъзхождащия противник рамо до рамо с отряд от племето маули», които се присъединиха към споразумението за примирие.

«В дадените екстремални условия командващият руската групировка войски в Сирия генерал-полковник Суровикин сформира група по деблокиране», заяви генерал-полковникът.

Отрядът бе оглавен от заместник началника на руския Център по примирие между враждуващите страни Героят на Русия генерал-майор Виктор Шуляк.

«По терористите бяха нанесени удари от авиацията. Действията на отряда по деблокиране постоянно се поддържаха от група щурмоваци Су-25, които нанасяха удари по живата сила и бронираните обекти на терористите от пределно малка височина», поясни Рудской.

Той подчерта, че взводът е успял без загуби да влезе в района на правителствените войски.

Всички участници в тази УНИКАЛНА операция са предложени за държавни награди.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;