Министър-председателят на Испания Мариано Рахой призова днес регионалните лидери на Каталуния да отменят планирания референдум за отцепване от Испания, защото нарушава законите на страната, съобщи Ройтерс.

«Не продължавайте по-нататък. Върнете се към закона и демокрацията. Този референдум е химера», каза Рахой в изявление по телевизията.

«Откажете се веднъж завинаги от тази ескалация на радикализъм и неподчинение», каза Рахой, цитиран от Франс прес.

«Още има време да се избегнат по-лоши неща», каза Рахой, след като 14 представители на регионалното каталунско правителство бяха арестувани и това доведе до улични демонстрации срещу испанското правителство и полиция.

Заради арестите и обиските, извършени днес от испанските правоохранителни органи, каталунският лидер Карлес Пучдемон обвини централните власти в тоталитарно поведение.

На 6 септември парламентът на Каталуния одобри закон за референдума, който за централните власти в Мадрид е незаконен.

След това бе подписан указ за произвеждане на референдума на 1 октомври. Освен това каталунският парламент прие закон, който урежда излизането на Каталуния от Испания, ако сепаратистите победят на референдума.

Испанското правителство вече обжалва решението на сепаратистите в Конституционния съд, който замрази процедурата за референдума, докато разглежда жалбата. Въпреки това властите на Каталуния заявяват, че референдумът ще се състои, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;