Военните учения «Запад-2017», провеждащи се на територията на Русия и Беларус, навлязоха в завършващия си стадий.

Излиза, че след тяхното завършване светът няма да рухне.

«Разтревожените умове, които в последната половин година се опитваха да ни вменят, че маневрите на двамата съюзници в рамките на ОДКБ ще се превърнат в началото на Трета световна война, отново неоснователно вдигнаха аларма», пише в статията си за Die Zeit колумнистът Тео Зомер.

«Какво ли само не четохме по темата. Русия подготвя нападение. Тя пробва да премине «червената линия».

Владимир Путин, майсторски владеещ методиките на «хибридната война», ще превърне маневрите в настъпателна операция.

Беларус ще стане следващият Крим.

Командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес нарече «Запад-2017» «троянски кон» на руснаците — и това беше най-сдържаното опасение, че руснаците ще оставят военните, оръжието и техниката си в Беларус», отбелязва журналистът.

«Когато с помощта на камери от спътници може да се различи топка за пинг-понг от топка за тенис, не е задължително НАТО да изпраща наблюдатели с бинокли, за да се установи, че на ученията има руски военни».

«В края на миналата година тревога предизвика публикуваната таблица на  Exell, според която Министерството на отбраната в Москва е поискало за ученията 4162 жп вагони», пише авторът по повод темата за броя на участниците в ученията.

Според сметките на Михаел Кофман, експерт по руския военен флот от  Center of Naval Analyses, за един батальон са необходими от 80 до 100 вагона — в резултат се получава цифрата 40-50 батальона — т.е. не толкова сензационна цифра.

«Кофман посочва и това, че руснаците ще задействат не само подразделения от регулярната армия, но и Балтийския, Черноморски флот, Националната гвардия на МВР, Министерството на извънредните ситуации и териториалните подразделения за защита на инфраструктурата.

Освен това, войската е разпределена на огромна територия между Калининград и Колския полуостров», пояснява авторът на статията.

«Няма признаци на това, че в рамките на ученията около границите на НАТО ще застанат стотици хиляди руски военнослужещи», разюмира Кофман.

«Нищо не потвърждава, че Русия ще поиска да остави контингент заедно с военната техника на територията на Беларус. Лукашенко ревниво пази суверенитета на републиката.

А и с помощта на 3 000 военни страната не може да се завземe», пише авторът.

Путин и без това си има достатъчно проблеми със Сирия и Корея.

А що се отнася до Полша и страните от Балтика, то на руския президент му е ясно, че това не е Грузия и не е Украйна.

Те са част от НАТО.

Техните 4 батальона руснаците могат да ми изметат само за три дена, то това би довело до ядрена война.

Путин няма да поиска това, както навремето не го поискаха Хрушчов и Брежнев за Западен Берлин», се казва в статията.

«Алиансът трябва да избягва да съизмерва мащабите на своите действия с мащабите на истериите — президентът на Полша Дуда определено показа признаци на истерия: «Ние се подготвяме за нападение», пише авторът.

За щастие, ръководството на алианса реагира балансирано — според генсека на НАТО Йенс Столтенберг, «непосредствена заплаха за страните от НАТО не съществува».

«Политиците трябва да осъзнаят необходимостта от сътрудничество и да търсят възможности — например в сферата на контрола над въоръженията.

По въпроса за бъдещия световен ред — то място в него имат и Русия, и Европа», завършва авторът.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-09/russland-weissrussland-zapad-17-5vor8

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;