След срещата по споразумението за иранската ядрена програма, американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза, че е провел «конкретен» разговор с иранския си колега, но Вашингтон продължава да има «големи проблеми» със сделката от 2015 г., предаде Франс прес.

Той заяви, че Иран «технически се придържа» към ядената сделка, но според него тя не си е изпълнила целта. Американският държавен секретар каза пред репортери в централата на ООН, че страните, договорили споразумението, са имали ясното очакване, че една от ползите от него ще бъде отстраняването на сериозните заплахи, тегнещи над региона.

Но Иран, каза той, продължава да подкрепя сирийския режим, извършва зловредни действия в киберпространството, разработва балистични ракети, които застрашават стабилността в региона, изпраща оръжия в Йемен, Сирия и Ирак. «Откакто споразумението бе потвърдено, видяхме всичко друго, но не и по-мирен и стабилен регион», каза Тилърсън, цитиран от ДПА.

Той допълни, че президентът Тръмп е взел решение дали да оттегли САЩ от споразумението, но не го е споделил с никого от екипа си.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че оттеглянето от споразумението ще е грешка. При все това загатна, че е готов за по-твърди действия към Иран, защото по думите му споразумението е недостатъчно, предвид растящото регионално влияние и засилената дейност по разработването на балистични ракети от Иран, предаде Ройтерс.

Макрон изрази мнение, че на Техеран трябва да бъдат наложени санкции заради изпитанията на балистични ракети и да се обсъди ролята на му в региона, където «напрежението нараства заради дейността на «Хизбула» и натиска на Иран върху Сирия».

Френският държавен глава каза, че също така трябва да се отвори дискусия за ядрения въпрос след 2025 г., когато, съгласно сегашното споразумение, ще отпаднат част от ограниченията върху иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

Преди това върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини направи изявление, от което се създаде впечатление, че на срещата е имало консенсус в полза на запазване на споразумението в сегашния му вид.

Не е необходимо да се предоговаря споразумението за ядрената програма на Иран, сключено през 2015 г. между Техеран и световните сили, въпреки американските критики, каза тя.

Представители на страните по споразумението — Иран, САЩ, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство и Германия — се събраха вчера в кулоарите на Общото събрание на ООН. По думите на Могерини те не са обсъждали въвеждането на изменения в споразумението и са на мнение, че досега текстът се спазва от всички.

Това бе първата среща между външните министри на Иран и САЩ — Мохамад Джавад Зариф и Рекс Тилърсън, откакто Доналд Тръмп дойде на власт в Белия дом.

Американският президент изглежда готов да да се откаже от това историческо споразумение, чиято цел е да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма, в замяна на постепенно вдигане на санкциите, наложени върху Техеран.

Вашингтон критикува факта, че някои от предвидените ограничения ще бъдат премахнати през 2025 година. Американското правителство изразява опасения от развитието на програмата за балистични ракети на Иран и от «дестабилизиращата» роля на ислямската република в Близкия изток, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;