Военният потенциал на Русия е значително по-голям от американския, това твърди френският експерт Мишел Гойя.

Френското издание  Le Monde публикува аналитична бележка на историка «Червената буря:  уроци за провеждането на операции на база 2-годишната кампания на Русия в Сирия», където експертът излага основните причини за успеха на руските ВКС в Близкия Изток.

Според френския специалист, Русия за две години кампания е постигнала по-големи успехи в борбата с тероризма, отколкото коалицията за цялото време на пребиваването си в Сирия.

Благодарение на руските ВКС сирийската войска успя да освободи Алепо, да върне Палмира, да установи контрол над значително големи участъци от стратегическото трасе М5, да обкръжи в обръч най-крупните струпвания на терористите.

Историкът се удивлява, че Москва е постигнала такива впечатляващи успехи, използвайки твърде ограничени ресурси.

Въоръжените сили на САЩ изпратиха в Сирия 6 350 военни и почти 70 летателни апарати, цената на тяхното разполагане е около 3.5 милиона долара за денонощие.

Гойя смята, че Русия харчи само една пета от парите, които хвърля САЩ в Сирия.

Франция, като участник в коалицията, е изпратила в региона 1200 човека и 15 самолети — за цена 1 млн евро на ден.

Те извършват средно по 6 излитания на ден..

В същото време руските самолети са във въздуха 33 пъти на денонощие.

Оперативният потенциал на Русия извън всякакво съмнение е по-висок от американския и френския.

Гойя отбелязва също, че руските офицери веднага са разбрали, че войната в Сирия носи «характер на мозайка» — невероятен брой противоборстващи страни, което съдейства за ескалацията на конфликта в страната.

За разлика от другите участници в кампанията Русия се намира на територията на Сирия легитимно:  руските самолети са разположени в аваиобаза Хмеймим по молба на Башар Асад.

Затова представителите на командването са решили да се възползват от стратегията на сдържането.

За да се избегнат преки сблъсъци с войската на САЩ и техните съюзници Русия се е укрепила във въздушното пространство, разполагайки високотехнологичните комплекси тип «земя-въздух» и «вода-въздух».

Тази тактика е позволила на руските военни да създадат зона за влияние в небето, закрита за другите играчи.

По такъв начин в Сирия най-накрая се е появила страна, която се е съсредоточила в борбата с терористите, а не в противопоставянето с останалите участници в конфликта.

«Основната съставна част на руската военна доктрина — това са комбинираните операции. Те целят не завземането на ключови точки, а разбиване силите на врага и принуждаването му към доброволно отстъпление, с които въоръжени групировки по-късно могат да се водят преговори», пише Гойя.

По време на кампанията Русия е развила блестящо комбинирани операции, без да забравя за изпитанията на новото си оръжие.

За времето на кампанията е била използвани цяла поредица от нова техника, но Мишел специално отделя внимание върху прицелно-навигационния комплекс СВП-24, който е бил използван за прицелно нанасяне на удари с неуправляеми боеприпаси.

В момента Русия е концентрирала силите си върху освобождаването на последната крепост на терористите в Сирия — провинция Дейр ез-Зор.

Само за няколко седмици правителствените сили с подкрепата на руските ВКС са успели да пробият непристъпната отбранителна линя на бойците, освобождавайки военното летище.

Гойя не може да даде ясна прогноза относно развитието на кампанията в Дейр ез-Зор, защото предстои тежка битка с най-голямото струпване на противника, но той е сигурен, че само благодарение на Русия Сирия ще може да се върне към мира.

«Все още сме далеко от края на войната, но тя вече НЕ може да завърши с поражение на Башар Асад», резюмира историкът.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;