НАТО реши вчера да си даде още един месец, за да отговори на исканията на Вашингтон, който иска да види и други членове на алианса да се ангажират повече в Афганистан, предаде Франс прес.

На среща на Военния комитет на НАТО в Тирана ръководителите на генералните щабове на 29-те страни членки са «признали, че е необходимо да се отговори на нуждите от допълнителни войски в Афганистан», съобщи председателят на Комитета ген. Петър Павел.

Те обаче няма да вземат решение, преди да информират своите правителства за нуждите, които са им представени от американските представители, включително от генерал Джо Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ и от командващия войските на коалицията в Афганистан генерал Джон Никълсън, добави ген. Павел на пресконференция.

Военният комитет планира да се събере на нова конференция през октомври и «тогава би трябвало да получим точни отговори на исканията си», уточни върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, американския генерал Къртис Скапароти.

«Не искаме да си поставяме ограничения», добави той.

Няколко страни са направили предложения, но военните представители отказаха да съобщят какви. Само Албания, която има 83 войници в Афганистан, съобщи в комюнике, че е готова да изпрати още трийсетина.

САЩ запазват дискретност за стратегията си в Афганистан, където навлязоха през 2001 година. Вашингтон съобщава само, че иска да изпрати допълнителни войски, без да съобщи колко.

Подкреплението може да достигне 4000 души според различни източници. В момента в Афганистан има около 11 000 войници на САЩ, показа през август извършено от Пентагона преброяване. Дотогава официалното число беше 8400 души.

Генерал Скапароти отказа да съобщи подробности за дискусиите, но подчерта, че коалицията иска преди всичко да подобри афганистанската отбрана.

Следвайки модела на Ирак, където иракската армия нанесе тежки поражения на групировката «Ислямска държава», целта е да се обучат и екипират афганистанските специални части и да се създадат военновъздушни сили, обясни той, като подчерта, че получаването на въздушна подкрепа от собствени самолети се отразява много положително на бойния дух на афганистанските войници.

На същата конференция Военният комитет избра и следващия си председател, който ще замени ген. Петър Павел през лятото на следващата година.

Това ще бъде началникът на британския генерален щаб, 62-годишният генерал от военновъздушните сили Стюарт Пийч, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;