По време на Втората световна война танкистите на СССР били основна сили, насочена в борбата срещу хитлеристка Германия.

Много от младите бойци се сражавали безстрашно с врага, в резултат на което съветската история познава не един подвиг.

Ще ви разкажем за 5-те най-безстрашни подвизи на танкисти, които впоследствие донесли на войниците ордени и награди.

Старши лейтенант Зиновий Колобанов ръководел взвод тежки танкове КВ на Северния фронт.

Когато през август 1941 година започнали боевете за Ленинград, около селището Войсковици се провел известният танков бой, по време на който неголямата рота на Колобанов успяла да унищожи колона от 22 немски танка.

На немците не успяла да помогне нито пехотата, нито противотанковото оръжие.

Безграничната смелост на Колобанов и ротата не позволила на немците да завземат мълниеносно Ленинград, каквато била и целта им. А Ленинград трябвало да се завземе на всяка цена, за да бъде унижено делото на «вожда» на съветската революция Ленин и заради важното си стратегическо място.

Старши лейтенант Владимир Хазов през юни 1942 година заложил на внезапността и неголемия си взвод от три Т-34, които се били затаили в засада, така взводът унищожил 27 немски така в района на село Олховатка.

Те се пристроили към опашката на вражеската колона и открили прицелен огън, който бил смъртоносен за немците.

През февруари 1945 година няколко месеца преди заветната победа старши лейтенант Алексей Роман форсирал река Одер и успял да завземе непристъпният немски плацдарм, който врагът се опитвал да удържи с всички сили.

4 дена взводът под командването на 22-годишния Алексей Роман щурмувал позицията под названието Бреслау, докато на помощ идвали войските от Украинския фронт. Старши лейтенантът унищожил около 50 фашисти само на това място.

През юли 1943 година капитан Дмитрий Закревский и неговите бойци успели да откраднат немски танк направо от вражеските позиции. Благодарение на тази дързост, съветската армия получила важни секретни документи.

Войниците просто открили този танк близо до село Бузулук, влезли в него, нагло дали газ и заминали. Не се съобщава защо танкът е бил празен или без охрана…Но е повече от ясно, че съветските войници са водели наблюдение над този танк, в който знаели, че има секретни документи, и са били достатъчно близо около немците, за да забележат и да се възползват мълниеносно от този техен пропуск.

Немците се опитвали да стрелят по армейците, но всичко било напразно.

Старши лейтенант Дмитрий Лавриненко по право се считал танков ас, който успял да унищожи 52 немски танка. Неговият най-уникален бой е сражението през ноември 1941 година, когато той боядисал своя танк с бяла боя и така дезориентирал противника. В резултат на тази битка били унищожени 6 от 18 танка само от него.

Благодарение на мъжеството и безстрашието на съветските танкисти СССР побеждата хитлеристка Германия.

Техните истории са пример за гордост и подражание за подрастващото поколение руски и всички други прогресивни войници.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;