Руският президент Владимир Путин днес посети едноседмичните общи учения с Беларус, които демонстрират възобновената руска военна мощ и будят безпокойство у съседите на Русия, предаде Асошиейтед прес.
Путин проследи маневрите «Запад-2017», които днес включваха танкови атаки, щурмове на въздушнодесантни сили и въздушни удари, на Лужския полигон в Западна Русия, само на 100-тина км източно от границата с Естония.
В ученията руските военни днес изстреляха пробно и високотехнологична крилата ракета по фалшива мишена в централноазиатски Казахстан, демонстрирайки големия обсег на ракетата и способността й да нанася удари с висока прецизност.
Някои страни — членки на НАТО, като балтийските и Полша разкритикуваха липсата на прозрачност при руско-беларуските маневри и поставиха под въпрос намеренията на Москва.
Ученията протичат на няколко военни полигона в Беларус и Западна Русия. Те започнаха на 14 и ще завършат на 20 септември. Според Русия и Беларус в тях участват 5500 руски и 7200 беларуски военнослужещи, но по оценка на някои страни от НАТО участващите войници може да са до 100 000.
Русия и Беларус заявиха, че ученията симулират ответни действия срещу подкрепяни от чужбина екстремисти и че не представляват заплаха за никого.
Участниците в маневрите воюват срещу три измислени «страни агресори» — Вейшнория, Лубения и Весбария, но според Естония, Литва, Латвия и Полша тези названия са прозрачен намек за самите тях, БТА

Тагове: ; ; ; ;